Начало / НОВИНИ / / В кои страни в ЕС има безплатни лекарства за деца и възрастни!

НОВИНИ

В кои страни в ЕС има безплатни лекарства за деца и възрастни!

Във Великобритания и Германия лекарствата за деца до 18 години са безплатни. Освободени от плащане са и възрастните хора на възраст над 60 години. Във Франция не се заплащат лекарствата за деца под 1 година и за възрастни над 60 години.

Безплатни лекарства за деца в Европа има. Макар само в няколко страни като Германия и Великобритания, подрастващите ползват фармацевтични препарати без родителите им да плащат. Разбира се, те са платили вноските си в съответната здравноосигурителна система, която солидарно дотира цената. Освободени от плащане са и възрастните британци на възраст над 60 години. Във Франция не се заплащат лекарствата за деца под 1 година и за възрастни над 60 години.

В Германия - за лекарствата на децата не се заплаща. Става дума за всички до 18-годишна възраст. Цената се поема от здравноосигурителните каси. Закупуването става задължително срещу рецепта като рецептата се проверява с обаждане директно на лекаря, който я е издал. Съгласно реформа от 2004 държавата поема 80% от цената на предписаните лекарствата. При издаването на рецептата обаче пациентите заплащат минимална потребителска такса в размер на 10 на сто от референтната цена на препарата плюс разликата, ако има такава, между тази цена и другата на фармацевтичния пазар. Здравното осигуряване е абсолютно задължително като делът му заедно със социалното осигуряване доближава половината от доходите на работещите. Освен държавния фонд, съществуват браншови и частни здравноосигурителни фондове.

Във Великобритания - националното здравно осигуряване във Великобритания обхваща гражданите на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Изпълнението на всички рецепти е безплатно за всички в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. В Англия има групи граждани, които получават автоматично безплатни рецепти. Има и други, които могат да получат това право при определени условия, ако те са доказани и за тях е издаден специален сертификат. В Англия гарантирано право на безплатни лекарства имат децата под 16-годишна възраст, учащите се до 18 годишна възраст и възрастните над 60 години. Без да ви вземат пари ща ви изпълнят и рецептата, ако сте бременна или сте родили в предишните 12 месеца. Ако сте член на държавната здравно-осигурителна каса (NHS) , също няма да плащате за лекарствата си. Има и други конкретни случаи, произлизащи от характера на британската здравна система, които също предоставят правото за безплатно ползване на фармацевтични продукти.

Сред тези, които получават специален сертификат за безплатни лекарства, са страдащите от тежки, вродени, хронични заболявания независимо от възрастта, инвалиди, ветерани от войната. При наличието на такива сертификати, абсолютно всички лекарства, независимо за какво са предписани, са безплатни. От такъв сертификат се ползват и социално слабите, които подават Молба за помощ за здравни разходи.

Във Франция - още една от водещите държави в Евросъюза, в която има безплатни лекарства за деца и възрастни, Потвърди го пред BNews ген. Стоян Тонев.

"Не се заплащат всички лекарства за деца до 1 година, както и за възрастните хора над 60 години. На тях им е безплатен и санаториумът, и транспортът до санаториума им е безплатен. Освен това получават млечни продукти всяка седмица безплатно като профилактика срещу остеопороза”, каза ген.Тонев. По думите му всичко това се финансира от държавата за тези нейни граждани.

В Република Ирландия - в Ирландия лекарствата и индивидуалните медицински апарати са или безплатни или с отстъпка в цената за всички граждани без изключение. В страната обаче има таван. Всяко семейство плаща по определена схема най-много €144 на месец за максимума предписани лекарства, които му се осигуряват.

Напълно безплатни в Ирландската република са ваксините за имунизация на децата независимо откъде са предоставени - от училище, здравните клиники или болниците. Метадоновата терапия за зависими от хероин, включително малолетни, също не се заплаща.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...