Начало / КАКВО Е МАГНИТНА СТИМУЛАЦИЯ

КАКВО Е МАГНИТНА СТИМУЛАЦИЯ

Магнитната стимулация е неинвазивна, безболезнена техника, използвана за да се възбуди и деполяризира неврони в мозъка и периферната нервна система се използва индукционен ток.

Възбуждането се дължи на слаби електрически токове, индуцирани в тъканта чрез бързо променящите магнитни полета. Откритието се основава на принципа на електромагнитната индукция - открита през 1831 г. от британския учен Майкъл Фарадей.

Когато се използват за стимулиране на мозъка е обикновено по-Транскраниална магнитна стимулация (TMS). Магнитната стимулация може да бъде или единична или сдвоена пулса TMС или повтарящи се транскраниална магнитна стимулация (РТМС). когато магнитна стимулация се доставя на равни интервали, се нарича РТМС. Стимулирането на мозъчните РТМС може да произвежда дълготраен ефект върху мозъчните функции.

РТМС не изисква анестезия - и не трябва да се бърка с ЕКТ (Electro Конвулсивните Therapy).

Магнитна бобина осигурява магнитни импулси за стимулиране на нервните клетки в конкретна част от мозъка отговаряща за контролиране на маториката на тялото. Бързите промени в магнитното поле индуцира ток, и ако токът индуцирана е достатъчна амплитуда и продължителност, за възбуда неврони.

РТМС създава повишен приток на кръв в стимулирани зони на мозъка и увеличава метаболизма на глюкозата. Невротрансмитерите са химични съединения, използвани от мозъчните клетки да изпраща сигнали към друг.

За лечение чрез магнитна стимулация в болница "Свети Наум", София - тел. 02/9702240, 029702241.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...