Начало / НОВИНИ / / В 38 общини у нас няма аптеки с договор с НЗОК

НОВИНИ

В 38 общини у нас няма аптеки с договор с НЗОК

В 38 общини у нас няма аптека, която да работи с договор със здравната каса. В 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма денонощни аптеки, а вероятно такива липсват и в цялата област. Без 24-часов достъп до лекарства е и цялата Софийска област. Данните изнесе вчера шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Проверка на "Сега" установи, че за Перник например най-близката денонощна аптека е в Княжево. Миналата година единствената денонощна аптека в Разград е променила работното си време. Няколко месеца хората поне можеха да разчитат на денонощната аптека в Търговище, но през декември тя също е намалила работното си време.

Едва в 5 % от фармацевтичните обекти се приготвят лекарства на място по индивидуални предписания. В значителен брой аптеки не се предоставя пълният спектър от фармацевтични услуги, например скъпи лекарства, медицински изделия и диетични храни, не се предоставят медикаменти, съдържащи наркотични вещества. Заради пълния хаос с регистрите на аптеките у нас актуални данни трудно се събират. Регистри водят различни ведомства като здравното министерство, Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК, но само с информацията, която тях ги интересува. Единият е за лицензи за търговия на дребно с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, другият е за издадени и съответно прекратени разрешителни, третият е за аптеки по общини, които работят с касата.

От здравното министерство са обещали до края на годината да бъде изготвена Национална аптечна карта, за да се види къде точно липсват аптеки и какви, обяви Гетов. Идеята е след това да се разработи стратегия за осигуряване на равномерен достъп до фармацевтична грижа. Според европейските стандарти аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна - до 30 км, а такава, в която се приготвят лекарства на място - до 50 км, обясниха от съюза. У нас много населени места не отговарят на тези стандарти.

Фармацевтите настояват да има бонуси за разкриване на аптеки в малки и отдалечени населени места, където такива сега няма, но не е ясно кой ще ги дава и как. "Сега една аптека, която работи като денонощна, се третира като обикновена. Но разходите да се поддържа денонощен персонал са много по-големи", дават пример от съюза.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Държавата трябва да регулира цените на лекарствата, категоричен е Антон Вълев, представител на Българския фармацевтичен съюз. "Лекарствата не са чорапи и ние не трябва да се конкурираме с цени. Трябва да бъде регулирана нуждата от фармацевтични грижи на единица население, да има държавно регулирани цени, защото когато лекарят изпише едно лекарство, това не става по избор на пациента. А в сферата на аптечните услуги конкуренцията трябва да бъде на принципа на ветрилото - кой какво предлага над цените, по-добро обслужване, повече медикаменти, дали се предлагат само готови лекарствени форми или се правят на място", обясни Вълев. Според него, когато се въведат квоти за аптеки според брой население, ще се освободи персонал, който би трябвало да бъде стимулиран така, че да има интерес да работи в малките населени места.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...