Начало / НОВИНИ / / Учени напредват в търсене на лечение за множествена склероза

НОВИНИ

Учени напредват в търсене на лечение за множествена склероза

Учени напредват в търсене на лечение за множествена склероза. Направен е успешен експеримент за използване на кожни клетки, за да поправят наранени от множествена склероза нерви при мишки, съобщава Би Би Си.
Тестове, описани в научно списание, показват, че е възможно модифицирани кожни клетки да поправят наранената предпазна обвивка на нервите. Нервите са изолирани с протеина миелин. Когато заради заболяване той бъде наранен, това пречи на електрическите сигнали да се движат в тялото

Екип от учени от медицинския център към университета Рочестър в САЩ са използвали стволови клетки, за да поправят тези наранявания. Първо се взима проба от човешки кожени клетки и са ги превърнали в стволови клетки, които имат способността да се превръщат във всякакъв вид клетки. Следващата стъпка е трансформирането на клетките в незрели мозъчни клетки, които произвеждат миелин. Когато тези клетки са били инжектирани в мишки, които са родени без миелин, това е довело до значителен ефект, съобщиха учените.

“Миелинът беше произведен от нервната система, а продължителността на живота на някои животни беше нормална”, каза д-р Стивън Голдмън, които участва в изследването. “При множествена склероза нервните фибри са си на място, целта е да ги обвием отново в миелин”, каза той. При пациентите с болестта обаче имунната система продължава да атакува протеина. За да бъде приложена тази терапия трябва да бъдат използвани и други лечения, които да успокоят имунната реакция.

Според д-р Голдмън няма причина за песимизъм, въпреки че са необходими още изследвания, за да се установи безопасността на технологията да бъде използвана при хора. Той смята, че клиничните изпитания върху хора могат да започнат в рамките на две години. При заболяването нервите не успяват да предадат съобщения от мозъка към тялото заради атаките на имунната система върху предпазната им обвивка. Това причинява отпадналост и затруднява движението.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...