Начало / НОВИНИ / / Ще дават европейска здравна карта и онлайн

НОВИНИ

Ще дават европейска здравна карта и онлайн

До месец осигурените българи ще могат да подават документите си за европейска здравна карта онлайн, съобщиха за "Труд" експерти. Картата е от изключително значение, защото гарантира правото на безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, Македония, а от 1 юни - и в Сърбия.

В момента формулярите за картата може да се подават във всички клонове на банка ДСК и в офисите на фирмата, спечелила обществената поръчка за изработването (пълният списък на местата е посочен на сайта на здравната каса). С нововъведението осигуреният ще си спести едно ходене - за подаването на документите. Той ще трябва само да отиде в посочения от него офис (а кой да е той ще отбелязва, докато онлайн подава документите си), за да си вземе картата, когато е готова, обясниха експерти. Изработването става в срок до 15 дни.

Очаква се през 2016 г. да влезе в сила евродиректива, според която ще ползваме една здравна карта както за лечение в нашата страна, така и в ЕС. Т.е. новият документ ще е две в едно, което означава, че дотогава България трябва да е изградила електронно здравеопазване. Засега обаче е предвидено единствено от есента т.г. при влизането в болница пациентът да се "чекира" с личната си карта чрез специално устройство. Същото ще извършва и при изписването. Така касата ще плаща за лечение само в "маркирания" период.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...