Начало / НОВИНИ / / Семейство осъди социалното министерство

НОВИНИ

Семейство осъди социалното министерство

Семейство осъди социалното министерство, че не е получило точни отговори на запитвания за своя проблем. Решението е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
Според комисарите ведомството е допуснало дискриминационна практика, така че таткото не е могъл да ползва правото си на бащинство. От КЗД искат социалното министерство да установи механизъм, чрез който при изготвянето на подобни отговори да не се нарушават правата на жалбоподателите.
Случаят е следният. Мъж се оплакал, че няма право да получава бащинство за отглеждане на малкото си дете. Според сигнала в Кодекса за социалното осигуряване липсва регламент, който урежда частните случаи, при които мъжът иска да ползва бащинството, защото майката е тежко болна. В случая жената е с множествена склероза, няма трудов стаж и поради това не може да прехвърли правото за отглеждане на дъщеря им на съпруга си.
За да се грижи и за двете, мъжът е напуснал работа. Жалбоподателите писали до социалното министерство, за да изясняват правата си, но оттам им изпратили отговор без конкретна информация. А всъщност правото на бащинство се урежда в кодекса за социално осигуряване, уточняват от КЗД.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...