Начало / НОВИНИ / / С пръстов отпечатък ще се вземат и лекарства за роднини

НОВИНИ

С пръстов отпечатък ще се вземат и лекарства за роднини

С полагане на пръстов идентификатор в аптека всеки ще може да получава лекарства и за роднини, които лично не могат да отидат, за да си ги закупят.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА. Той участва във форум, посветен на предизвикателствата и възможностите на здравния сектор.

Шарков обясни, че идентификаторът ще съдържа код, който ще "свързва" купуващия лекарствата с данните за болния.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Москов обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

В отговор на въпрос за изработването на стандарта за спешна медицинска помощ зам.-министърът на здравеопазването каза, че той ще бъде публикуван на интернет страницата на МЗ до края на месеца, "защото в него трябва да бъдат разписани текстове за поетапното му въвеждане".

Шарков допълни, че от МЗ са предоставили на Министерството на образованието и науката предложение за държавните образователни изисквания за парамедиците и се надява на бързи действия от страна на МОН, за да бъдат включени и те в текстовете на стандарта.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...