Начало / НОВИНИ / / Проучване доказва, че какаото помага за умората при МС

НОВИНИ

Проучване доказва, че какаото помага за умората при МС

Чаша какао на ден може да промени състоянието на хора, страдащи от множествена склероза, като премахне усещането за умора и болки, предаде The Daily Mail.

Това се дължи на факта, че в какаото се съдържат флавоноиди. Експериментът на учените от университета в Оксфорд показва, че употребата на какао в продължение на шест седмици значително е намалило умората и остротата на болките в мускулите при пациентите с множествена склероза.

Флавоноидите имат противовъзпалително действие,  а МС е свързана с възпалителни процеси, тъй като имунната система атакува тялото на болния. В рамките на изследването 40 доброволци с МС са били разделени на две групи. Хората от първата група употребявали какао с високо ниво на флавоноиди от оризово мляко, а втората - какао с ниско ниво на флавоноиди. 

След шест седмици в първата група били регистрирани подобрения в показателя  - умора при 11 души. Във втората група това било установени при 8 души. В частност - напитката с висока концентрация на флавоноиди помагала на доброволците да изминат по-голямо разстояние и е намалила усещането за болка. 

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...