Начало / НОВИНИ / / Пациентските организации: Държавата се опитва да изолира гражданските представители от здравната каса

НОВИНИ

Пациентските организации: Държавата се опитва да изолира гражданските представители от здравната каса

Проектопромените в Закона за здравното осигуряване, които БСП и ДПС внесоха в Народното събрание, ще доведат до пълното одържавяване на здравната каса и напълно ще изолират неправителствените организации от управлението на средствата на тази обществена институция. За това сигнализираха в четвъртък председателите на четирите национално представени пациентски организации - Федерация "Български пациентски форум" (БПФ), Националната пациентска организация (НПО), Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ) и Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).
Пациентските организации заявиха, че ще сезират по този повод всички парламентарни и извънпарламентарни партии, че се готви приемането на напълно непрозрачен законопроект, а ако той все пак бъде приет, се надяват президентът да упражни правото си на вето. Проектът цели с орязания бюджет (с дефицит от 300 млн. лв.) да се прикриват бъдещи безобразия като спиране на скъпоструващо лечение поради липса на достатъчно средства, орязване на договори и неподписване на протоколи, каза председателят на НПО Станимир Хасърджиев.
Той припомни, че законопроектът бе внесен в последния момент преди заседанието на парламентарната здравна комисия и посочи, че вносителят на предложението Емил Райнов е бивш управител на НЗОК от времето на Тройната коалиция. Подозренията на пациентските организации са продиктувани от предлаганата промяна в модела на управление на касата от дву- на тристепенен. Това се предвижда да се случи със създаването на събрание на представителите, в което да влизат 25 членове, като 13 от тях ще са представители на държавата, а останалите 12 да се определят на квотен принцип.
С промените ще бъде възстановен и Управителният съвет на Здравната каса, както беше преди правителството на ГЕРБ. В момента голяма част от дейността, присъща на УС, се изпълнява от надзорния съвет на касата, който също има 9-има членове, от които четирима представляват държавата. Ако промените в Закона за здравното осигуряване влязат обаче, държавата ще има вече пет гласа за сметка на обществените представители, които ще бъдат с един по-малко. Така на практика и в УС, и в събранието на представителите, държавата ще има мнозинство и всички решения ще се вземат от нея. С този законопроект се прави опит касата да се управлява пряко от партията, която е на власт, и се създават условия за подмяна на всички управители на РЗОК, бе мнението на Петко Кенанов, председател на КЗЗ. Той допълни, че благодарение на направените промени здравното министерство ще управлява пряко 3-4 млрд. лв. обществени средства от здравни вноски. Председателят на БАЗП Пламен Таушанов каза, че всеки законопроект трябва да бъде подлаган на обществен дебат, и отбеляза, че въпросният не е обсъждан в Обществения съвет към здравния министър.
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...