Начало / НОВИНИ / / Първото хапче за лечение на множествена склероза е достъпно и в България

НОВИНИ

Първото хапче за лечение на множествена склероза е достъпно и в България

Първата перорална терапия при множествена склероза (МС) скоро ще е достъпна и за българските пациенти, след като бе включена на 1 февруари в лекарствения списък на НЗОК. Очаква се критериите на здравната каса за достъп до лечението да станат ясни през март. /заб. Критериите вече са влезли в сила !/

 

Новият медикамент финголимод има специфичен механизъм на действие като ограничава автоагресивните атаки на имунната система върху централната нервна система. Проучвания показват, че препаратът намалява с 61% годишната честота на пристъпите, в сравнение с интерферон бета-1a за мускулно приложение. Медикаментът забавя прогресията на инвалидизация с 30% до 37% за период от 2 години и намалява до 40% степента на мозъчната атрофия в сравнение с интерферон бета-1a. Според данни от медицински проучвания ефектът се поддържа над 4 години за пациентите на продължително лечение с препарата.

 

Към август 2012 г. лекарството е използвано при над 49 000 пациенти в света.

Медикаментът се отпуска по лекарско предписание за лечение на пристъпно-ремитентна форма на МС при възрастни. Той не лекува МС, тъй като засега не е открито дефинитивно лечение на това заболяване, но дава на болните нова надежда за по-малко пристъпи, ограничаване на физическите проблеми и осигурява по-добро качество на живот. Множествената склероза е хронично автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система - главен и гръбначен мозък и очните нерви.

 

В България болните от МС са над 5000, а тези от тях, които се лекуват, са около 1300.

Част от симптомите са: скованост на крайниците, нарушена походка, загуба на зрение, мускулни болки и тремор, парализа, замаяност, умора, затруднения в говора, проблеми с пикочния мехур, депресия, загуба на слуха и други. Въпреки че МС може да се появи и в юношеска възраст, заболяването обикновено се диагностицира на 20-40 г. МС се среща 2-3 пъти по често при жените, отколкото при мъжете.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...