Начало / НОВИНИ / / Парализирани преместиха с мисъл курсор върху компютърен екран

НОВИНИ

Парализирани преместиха с мисъл курсор върху компютърен екран

Двама парализирани, в чиито мозъци са вкарани електроди, успяха с мисълта си да контролират курсор върху компютърен екран. Това сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Участниците в изследването са засегнати от амиотрофична латерална склероза, която неизбежно води до парализа, били снабдени с електроди, имплантирани в моторния кортекс - мозъчна зона, която контролира движенията. Благодарение на тези електроди, използвани за дешифриране на сигнали, изпратени от въпросната мозъчна зона, двамата участници успели, представяйки си дадено движение, да преместят курсор върху компютърен екран.

Американски учени заявиха, че този вид мозъчна протеза, която функционира с помощта на електронно устройство, би могла да подобри качеството на живота на парализирани хора, като им позволи да контролират от разстояние компютри и дори крайници.

Сходен експеримент е извършен през 2011 г. с друг парализиран човек. "Оттогава системата за тълкуване на мозъчни вълни обаче значително се подобри и позволява по-бърз и по-прецизен контрол върху курсора на компютърния екран", поясни Джейми Хендерсън от Станфордския университет.

Новият експеримент може би изглежда по-малко впечатляващ в сравнение с този през 2011 г., когато Кейти Хътчинсън, която е с парализа на четирите крайника, успя да задвижи роботизирана ръка благодарение на електроди, имплантирани в мозъка й. "Клиничните експерименти БрейнГейт2, извършвани от няколко изследователски центъра в САЩ, проучват различни възможности за използване на мозъчни сигнали, за да може един ден парализирани да контролират уреди в обкръжаващата ги среда", отбеляза Хендерсън.

Може да става въпрос за контролиране на изкуствена ръка, но също на курсор върху компютърен екран, преди един ден да се възстанови връзката между мозъка и парализирания крайник на човек с парализа на четирите крайника.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър медисин".

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...