Начало / НОВИНИ / / Оптимизмът е полезен за сърцето

НОВИНИ

Оптимизмът е полезен за сърцето

"При хората, които са големи оптимисти, е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве", смятат специалисти

 

Оптимизмът допринася за доброто здраве на сърцето, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ. То обхванало 5100 участници на възраст между 45 и 84 години, които попълнили въпросници за психичното си здраве и оптимизма си. Били взети под внимание също кръвното им налягане, индексът им за телесна маса, нивата на плазмената им глюкоза, на холестерола, физическата им активност, хранителният им режим и дали пушат, или не – показатели, ползвани от Американската асоциация за сърдечни болести, за да се прецени състоянието на сърдечносъдовата система.

За всеки показател участниците получили 0, 1 или 2 пункта съответно за лошо, средно добро или отлично здраве. Сборът от пунктовете бил използван, за да се определи цялостното здравословно състояние на участниците. "При индивидите, които са големи оптимисти, е два пъти по-вероятно сърдечносъдовата им система да е в отлично здраве, докато това не се отнася за участниците, които са песимистично настроени", заяви ръководителят на изследването Росалба Ернандес от университета на Илинойс в Шампейн.

"Тази връзка остава значима дори когато се вземат предвид социо-демографски характеристики и данни за лошо психично здраве", обяснява още специалистът. При оптимистите е с 50 на сто и 76 на сто по-вероятно сърдечносъдовата им система да е съответно в средно добро и отлично здраве в сравнение с участниците, които са песимисти. Песимистично настроените са с по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала "Хелт бихейвиър енд полиси ревю".

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...