Начало / НОВИНИ / / Омбудсманът: Лимитите в болниците нарушават правата на пациентите

НОВИНИ

Омбудсманът: Лимитите в болниците нарушават правата на пациентите

Определянето на максимални стойности на разходите на болниците посяга на правата на пациентите. Това се казва в становище на Омбудсмана на Република България Константин Пенчев до Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”. То е в отговор на писмо на организацията, която алармира, че лимитите в болничната помощ създават предпоставки за ограничаване на достъпа на пациентите до лечение.

Омбудсманът припомня, че вече е дал становище по същия проблем през 2009 г., когато имаше подобен казус. По думите му въвеждането на ограничения при финансирането на дейността на болниците от НЗОК се налага трайно през последните години. Според него лимитите ограничават достъпа на пациентите до медицинска помощ, правото им на свободен избор, своевременността на медицинската помощ, равнопоставеността на пациентите при ползването на здравни услуги и нарушава качеството на медицинската помощ. Омбудсманът е категоричен, че изпълнението на бюджета на касата не бива да става за сметка на гражданите. Той смята, че това може да стане чрез въвеждането на мерки за контрол на изразходването на средствата.

Омбудсманът заявява, че се е обърнал към премиера Бойко Борисов с предложение да се обсъди с представители на пациентски и професионални организации възможността за преоценка на лимитирането.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...