Начало / НОВИНИ / / Одобрени са опити със стволови клетки при болни от МС в САЩ

НОВИНИ

Одобрени са опити със стволови клетки при болни от МС в САЩ

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобри ново клинично изпитване на новаторски стратегията, която използва стволови клетки за лечение на MС. Изследователите от Tisch MS Research Center в Ню Йорк казват, че FDA е издала одобрението за започване в клинично изпитване на автоложни невронни стволови клетки за лечението на МС. Множествената склероза е хронично заболяване, което атакува централната нервна система (на гръбначния мозък, зрителните нерви и мозък). Най-честите симптоми са изтръпване на крайниците, но при по-тежки случаи може да доведе до парализа и слепота.  

Според американската МС фондация в момента има между 350 000 до 500 000 души в САЩ, които са диагностицирани с МС, а нови 200 души са диагностицирани с болестта всяка седмица. Новата стратегия ще включва използването на автоложни, мезенхимни стволови клетки, които ще се събират от костния мозък на 20 пациенти с МС, които отговарят на критериите за изпитване. Стволовите клетки ще бъдат инжектирани в гръбначно-мозъчната течност на пациентите.  Множествената склероза е хронично заболяване, което атакува мозъка, гръбначния мозък и зрителния нерв. Основната цел на клиничното изпитване е за определяне на безопасността на лечението, а вторична цел е да се измери неговата ефективност.

Инжекциите ще се прилагат на 3-месечни интервали, а тяхната безопасност и ефикасност ще се проследява активно чрез последващи посещения. След последната инжекция, пациентите ще бъдат проследявани до 27-я месец. Предклиничните изследвания за тази процедура показват, че след инжектиране на стволови клетки, възпалението на нервната система е намалена при 7 от пациентите с МС, миелин е възстановен (изолиращия слой на нервните клетки), а защитата на невронната структура и функцията на мозъка се подобрява. 

Сауд Садик, старши изследовател в Tisch MS Research Center в Ню Йорк, казва "Това изследване дава надежда, че МС може да бъде обърната."  Подобни проучвания, но с по-голям брой пациенти (фаза 2), вече са в ход в Обединеното кралство. През 2011 г. британски учени получиха £ 1,000,000 от МС Общество и английската фондация за стволови клетки (UKCSF) за изследвания дали стволовите клетки могат да забавят или спрат или отменят увреждането на главния и гръбначния мозък и по-нантатъчното увреждане при пациенти с МС.  Д-р Садик казва за най-новото проучване в САЩ: " Доколкото ми е известно, това е първият одобрен от FDA опит със стволови клетки в САЩ да бъде изследвано директно инжектирането на стволови клетки в цереброспиналната течност на пациенти с МС, и представлява вълнуваща новост при проучванията за MС изследвания и лечение."

 автор Honor Whiteman

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...