Начало / НОВИНИ / / Ocrelizumab (Ocrevus) получи европейски лиценз за лечение на рецидивиращи и първично прогресиращи МС

НОВИНИ

Ocrelizumab (Ocrevus) получи европейски лиценз за лечение на рецидивиращи и първично прогресиращи МС

През януари 2018 г.  Европейската комисия издаде разрешение за употреба за окрелизумаб (Ocrevus) за лечение на активни рецидивиращи МС и на ранна активна първично прогресираща множествена склероза. Това стана след препоръка на Европейската агенция по лекарствата през ноември 2017 г., че трябва да бъде издадена лицензия.
Активната рецидивираща МС касае хора, които имат рецидиви или показват нови увреждания при сканиране с ЯМР
Ранната първична прогресивна МС се определя за хора, които са имали симптоми на МС в продължение на 15 години или по-малко, имат EDSS от 3,0 до 6,5 и данни за активност на МС при MRI сканиране

Това е вълнуваща новина, особено за хора с прогресивна МС, тъй като окрелизумаб е първият лекарствен продукт, който ще бъде лицензиран за първично прогресираща МС в Европа. Надеждата е, че новото лечение ще доведе до нов фокус върху нуждите на всички хора с прогресивна МС и ще подобри техния достъп до услуги.

За окрелизумаб

Окрелизумаб се приема като интравенозна инфузия (капково). Първата доза се дава като две отделни инфузии, разделени на две седмици. Допълнителни дози се дават като една инфузия на всеки шест месеца.

В клиничните изпитвания за рецидивираща МС, окрелизумаб намалява риска от рецидиви с 50% в сравнение с бета интерферон (Rebif), намалена прогресия на инвалидността и броят на лезиите, наблюдавани при MRI сканиране.

За първично прогресираща МС хората, приемащи окрелизумаб, са с 24% по-малка вероятност да получат повишена инвалидност в сравнение с тези, приемащи плацебо.


 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...