Начало / НОВИНИ / / Ново лекарство на Новартис ще бъде пуснато през 2019 г. в ЕС, предназначено е за хора с пристъпно-ремитентна форма на МС и с настъпили увреждания

НОВИНИ

Ново лекарство на Новартис ще бъде пуснато през 2019 г. в ЕС, предназначено е за хора с пристъпно-ремитентна форма на МС и с настъпили увреждания

Новартис иска одобрение от САЩ и ЕС за използване на лекарството siponimod за терапия и лечение на вторично прогресивна форма на МС.

Вторична прогресивна МС се характеризира с непрекъснато влошаване на неврологичните функции във времето. Повечето хора с пристъпно ремитентна форми на MС в крайна сметка  развиват неврологичен дефицит - средно около 65 процента от пациентите развват дефицит 15 години след като е поставена диагнозата.

Siponimod е селективен модулатор на определен вид на sphingosine-1-фосфат (S1P) рецептор, често срещани по повърхността на конкретни клетки в централната нервна система, които отговарят за причиняване на увреди, като управлява загубата на функциии в централната нервна система.

Лекарството навлиза в главния мозък в специфични рецептори, което пречи на намаляване на загубата на физически и когнитивната функция при пациентите с МС. В САЩ и ЕС имат информация за фаза III проучване, които показват значително намаляване на риска прогресия при МС.

"Siponimod е първото изследвано лекарство, което дава като резултат значително забавяне в прогресията на инвалидността,  казва Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Novartis фармацевтични продукти. "Ниеттясно работим с FDA и EMA да гарантираме, че siponimod е на разположение за пациентите възможно най-скоро."

Нормативен акт за siponimod се очаква в САЩ през март на 2019 и в Европа в края 2019, поясниха от швейцарската фармацевтична фирма.


 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...