Начало / НОВИНИ / / Нов списък с диагнози ще пази служители от уволнение

НОВИНИ

Нов списък с диагнози ще пази служители от уволнение

От здравното министерство предлагат значително разширяване на списъка с диагнози

Нов списък с диагнози ще пази служители от уволнение

Защита от уволнение за голяма група работници с тежки заболявания подготвя здравното министерство. Оттам предлагат значително разширяване на списъка с диагнози, които забраняват на работодателите да освобождават служителите си предсрочно без разрешение от Инспекцията по труда. Лили страда от детска церебрална парализа. Целият й живот е преминал в борба със заболяването и най-вече с предразсъдъците на здравите. От 5 години работи по различни програми към община Смолян. Никога не си е търсила работа в частния сектор.

"Работодателите в частния сектор са скептично настроени, защото смятат, че няма да можем да се справим в дадена ситуация, че няма да може да отреагираме в даден момент“, споделя Лиляна Башева. Това обаче може да се промени ако наредбата на здравното министерство бъде одобрена. Диагнозата на Лили попада в нея заедно с още 9 нови групи тежки заболявания.

Защита срещу уволнение се предвижда и за болните от СПИН. Досега наредбата пазеше само 5 групи пациенти. Последната й редакция е от 1987 година. Промяната обаче ще срещне отпор от работодателските организации. Бизнесът не приема за чиста монета оценките на ТЕЛК. А списъкът бил толкова разширен, че носел риск всички в дадено предприятие да се окажат под специална закрила. Предстои наредбата да бъде обсъдена от Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет.  

http://novanews.bg/news/view/2013/12/08/63666/нов-списък-с-диагнози-ще-пази-служители-от-уволнение/

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...