Начало / НОВИНИ / / НОИ планира от 2017 г. болничния лист ще се представя по електронен път

НОВИНИ

НОИ планира от 2017 г. болничния лист ще се представя по електронен път


НОИ планира от 2017 г. болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път. Това съобщи управителят на НОИ Бисер Петков пред БНР.

„От 1 юли 2016 г. е съкратен срокът за изплащане на болничните обезщетения. Крайната цел, която се надявам да бъде реализирана през 2017 г. е да отпадне задължението работникът да представя на работодателя си, в рамките на 2 дни от издаването му, болничния лист. Тази информация ще се подава електронно към работодателя и единствено, ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза и има съответния брой дни за временна нетрудоспособност. Да отпадне задължението да посещава своя работодател, или по свои близки да изпраща болничния лист и по този начин да го уведомява за временната си нетрудоспособност“, каза Петков.

Колкото до реформата в ТЕЛК Бисер Петков сподели, че министърът на социалните грижи Зорница Русинова ще внесе изменението в Кодекса за социално осигуряване в Министерски съвет до края на 2016 г. „От тук нататък зависи кога ще бъдат приети тези промени. Ако остане това, което се предвижда - НОИ да има водеща роля във втория етап при експертизата на работоспособността, моята позиция като управител е да настоявам тези текстове да влязат в сила, след като е оставено достатъчно време за подготовка. Става дума за нова методология, нови функции, които ще поемат институциите и в частност НОИ“, каза Петков.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...