Начало / НОВИНИ / / Масова безработица между хората с увреждания

НОВИНИ

Масова безработица между хората с увреждания

Много работодатели не наемат хора с увреждания и така те стават една от най-уязвимите групи на пазара на труда

 

95 % от хората с увреждания у нас са безработни. Това заяви пред „Фокус" председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски.

По думите му по-голямата част от работодателите избягват да наемат хора с увреждания и така те стават една от най-уязвимите групи на пазара на труда. „Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица, е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Коларски, добавяйки, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите. По думите на Минчо Коларски - според данните на средната европейска статистика, която показва, че хората с увреждания са около 16%, в България хората с увреждания са около 1 млн. души. „В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране в околната среда", подчерта Коларски.

Според него правителството трябва да започне политика, базирана на Конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата да се решават комплексно и да има шанс за промяна в обществото за хората с увреждания.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...