Начало / НОВИНИ / / МТСП дава 20 млн. лв. за хора с увреждания

НОВИНИ

МТСП дава 20 млн. лв. за хора с увреждания

Нова схема за заетост и здравни и социални услуги на хората с увреждания и техните семейства за 20 млн. лв. ще бъде отворена в края на август. Това съобщиха от социалното министерство пред "Сега". Парите са по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за новия програмен период и са планирани до края на 2018 г. Мерките по операцията "Активно включване" трябва да доведат до по-лесен достъп до пазара на труда на уязвими групи в обществото, за което ще им се предоставят и социални, здравни услуги, обучения и субсидирана заетост. За средствата могат да кандидатстват неправителствени и образователни организации, фирми, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, работодатели и общини. За да кандидатстват, те трябва да разработят проект за финансиране между 80 хил. и малко над 391 хил. лв. Подробните правила още не са публикувани.

Според прогнозата на ведомството със средствата ще се осигури заетост, обучение или услуги на 3900 души. Сред тях са 1000 души с увреждания над 18 г., 500 са родители на деца с увреждания, има и 900 души, които получават други услуги на министерството. Миналата седмица министър Ивайло Калфин обяви, че заради огромния брой кандидати за личен асистент ще се осигурят нови места. Калфин обеща и повече публичност и прозрачност при класирането. При новата програма за лични асистенти, финансирана с 65 млн. лв. от Брюксел, кандидатите бяха три пъти повече от местата - над 34 хил. хора с увреждания над 65 години кандидатстваха за близо 13 500 места. Услугите се предоставят в продължение на 10 месеца, тоест до края на февруари догодина.

ЗАЕТОСТ

Министерството ще осигури и субсидирана заетост и курсове за квалификация на 545 безработни с увреждания с национални пари. Средствата са 1.1 млн. лв. и са осигурени чрез преразпределение от други програми по националния план за заетост. Още над 1.1 млн. лв. са насочени за близо 1900 души отново за заетост и квалификация, като основно средствата ще бъдат за безработни в предпенсионна възраст и младежи до 29 години. 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...