Начало / НОВИНИ / / Лекари и пациенти поискаха здравеопазването да стане приоритет в ЕС

НОВИНИ

Лекари и пациенти поискаха здравеопазването да стане приоритет в ЕС

Бъдещите български евродепутати трябва да лобират пред Европейския парламент за това здравеопазването да стане приоритет. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов по време на кръгла маса, посветена на предстоящите евроизбори и Европейския ден за правата на пациентите. В дебатите взеха участие лекари, професионалисти по здравни грижи, пациенти и кандидатите за евродепутати д-р Антония Първанова от коалиция КОД, д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ и д-р Драгош Методиев от АБВ.

Според д-р Райчинов е необходимо представителите на България в Европейския парламент да работят за постигане на еднакви условия, еднаква сигурност и еднакви възможности за здравеопазване във всички европейски страни. Според него евродепутатите трябва да предложат решения, а когато те бъдат приети от европейските институции, да настояват за изпълнението им от страна на българските политици. „Ако Европа не ни размаха пръст, в България нещата се случват трудно или изобщо не се случват. Явно имаме нужда от някой, който да ни напомни, че сме влезли доброволно, а не със сила в ЕС”, коментира той. Председателят на БЛС заяви, че ако ще има единна Европа, то тя трябва да е единна във всяко едно отношение. По негово мнение не може да има единни европейски изисквания за гледането на кокошки и крави или отглеждането и формата на краставиците, а да няма уеднаквено отношение към хората. „Един европеец трябва да знае, че в която и да е европейска държава да отиде да се лекува, ще получи еднакво ниво, сигурност и качество на здравеопазването”, каза той.

Д-р Райчинов напомни, че в момента здравеопазването не е приоритет в договора на България с Европейския съюз и че такава глава там не съществува. Той отбеляза, че е необходимо евродепутатите да поемат ангажимент, че ще работят за отваряне на договора и включването на здравеопазването в него.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев каза, че кандидатите за евродепутати трябва да поемат определени ангажименти към гражданите по отношение на здравеопазването. Според него, когато отидат в Европейския парламент, те трябва да направят така, че здравеопазването да стане приоритет на Европа. По негово мнение е необходимо да се разширят правомощията на европейските институции като Европейската комисия и Европарламента, за да могат те да оказват по-сериозно влияние върху държавите-членки. Така ако българското правителство и Народното събрание не се погрижат да уеднаквят качеството, финансирането и достъпа до здравеопазване с тези на другите европейци, да има определени последствия за страната ни. „Не може в Европа средният процент от БВП, който се отделя за здравеопазване да бъде 8-9%, а ние само мрънкаме че ни е лоша системата, а в същото време да се отделят по 4%. Това е национална глупост, да се хвърлят жълти стотинки на здравния министър и да се мисли, че той ще се оправи. Няма как да стане”, коментира той. Според него ако политиците искат да покажат, че в България здравеопазването е приоритет, то тогава трябва да се увеличи неговото финансиране до средните за Европа нива.

Д-р Хасърджиев също отбеляза, че е необходимо отваряне на присъединителния договор към ЕС и добавянето на глава за здравеопазване.

По време на дискусията евродепутатът и кандидат за нов мандат д-р Андрей Ковачев каза, че е важно в новия парламент да се настоява за създаване на комисия по здравеопазване или поне подкомисия. Като проблем пред това здравеопазването да стане приоритет той видя слабата заинтересованост на европейките партии. Д-р Ковачев отбеляза, че в техните манифести темата е много слабо засегната и пое ангажимент да търси промяна в тази насока. Той също изказа мнението, че трябва да има натиск от страна на европейските институции върху управляващите, за да ги накарат да направят реформа в сектора.  Д-р Ковачев заяви, че Европейската комисия вече е загубила доверието в България по отношение на здравеопазването. Според него единственото решение в случая е предсрочни избори и оставка на министъра на здравеопазването.

Евродепутатът д-р Антония Първанова пък каза, че би трябвало да се инициира подписка, с която да се иска здравеопазването да стане приоритет на ЕС. Според нея след като бъдат събрани над 1 млн. подписа би трябвало тя да бъде връчена на Европейската комисия. По отношение на ситуацията в България тя също настоя за намеса на европейските институции. По думите й основният проблем у нас е не толкова некомпетентността, колкото тежкия лобизъм в българския парламент. Тя заяви, че парламентарната здравна комисия е пример за конфликт на интереси, тъй като 90% от членовете й работят по договор с НЗОК.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...