Начало / НОВИНИ / / Консумацията на кафе, алкохол и риба може да забави прогресията на МС

НОВИНИ

Консумацията на кафе, алкохол и риба може да забави прогресията на МС

Редовният прием на риба, алкохол и кафе може да забави прогресията на пациенти с пристъпно-ремитентна МС, но не и при лица с прогресиращия вариант на заболяването.

Това сочат резултатите на проучване, публикувано в European Journal of Neurology. То включвало 1732 пациенти с МС, попълнили въпросник относно редица фактори като демографски особености, консумация на редица храни и тютюнопушене.

Било установено, че при пристъпно-ремитентната МС консумацията на алкохол (вкл. вино), кафе, риба (мазна или по-суха) била свързана по-дълъг период до достигане на значителна инвалидизация (в случая използване на помощ при ходене). Ефектът бил значителен - от порядъка на 30-60 процента, като бил установен дозозависим ефект.

Тютюнопушенето било свързано с обратния ефект - по-бърза инвалидизация.

При прогресивната МС консумацията на изброените хранителни продукти, както и тютюнопушенето не били свързани значително с периода за постигане на Expanded Disability Status Scale (EDSS) оценка 6, гранична стойност за прогресивна инвалидизация.

Проучването сочи, че двата вида МС може би имат подлежащи механизми. Възпалението играе роля при релапсите, които са възпалителни демиелинизиращи инциденти, докато прогресивното заболяване е следствие на аксонална дегенерация, която може би е свързана с проблеми с енергийното снабдяване на невроните и техните аксони.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...