Начало / НОВИНИ / / Какво трябва да знаем за множествената склероза

НОВИНИ

Какво трябва да знаем за множествената склероза

Проф. ИВАН МИЛАНОВ, специалист по неврология, директор на столичната университетска болница по неврология и психиатрия "Св. Наум":

Разнообразни и краткотрайни са първите признаци на коварното заболяването множествена склероза (МС), което в крайната си фаза води до приковаване в инвалидна количка. Симптомите най-често са нарушения в зрението, изтръпване на крайниците или временна слабост в тялото. Те обикновено продължават едно денонощие и докато пациентът се чуди дали да отиде на лекар, му минава. При следващия пристъп обаче оплакванията се задържат за по-дълго време, болният стига до специалист, но диагностиката се забавя.
При други пациенти МС се открива съвсем случайно - ако например човек отиде по някакъв повод да се изследва с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и така се установяват плаки в мозъка, издаващи тежкото заболяване.
Множествената склероза засяга предимно хората между 20 и 40 г. Никой не може да каже защо тя се прицелва все в младите. Най-вероятната причина е, че именно в тази възраст се проявяват всички автоимунни заболявания, каквото е и МС. Освен това между 20 и 40 г. защитната ни система е най-активна, съответно и най-уязвима. Тогава, вследствие на някаква "грешка", тя (която трябва да ни брани от външни вредители) сама започва да атакува свои собствени структури, тъй като погрешно ги приема за чужди.
Често пациентите ме питат може ли медицината да спре опасния процес? За съжаление - не, независимо че учените продължават да работят, търсейки терапия срещу автоимунните заболявания. Изводите в последните години обаче показват, че като влияеш върху един механизъм, настъпват промени в друг. По тази причина доста от медикаментите, които бяха изпробвани, дадоха нежелани странични ефекти. Затова към настоящия момент се правят опити за благоприятно въздейстние, но засега те са частично сполучливи.
Досегашното лечение се извършва с интерферони и то има около 30% ефективност. А в последните няколко години е наложена нова терапия - с около 60% ефективност. Тя може да се прилага инжекционно, а вторият вариант е на таблетки, което е изключително радостно за пациентите (до появата на последните лекарства всички препарати се прилагаха инжекционно, а никак не е приятно всеки ден или през ден да се бодеш). Близкото бъдеще ще покаже доколко последните медикаменти наистина са толкова ефективни и нямат странични ефекти.
При множествената склероза се наблюдават пристъпи, които водят до инвалидността. Колкото повече са те, толкова по-бързо се стига до нея. При лечение с интерферони броят на пристъпите намалява с 30%, а с новите лекарства - с около 60 на сто.
До един момент от живота на пациента с множествена склероза той е на медикаментозно лечение и няма нужда от рехабилитация, защото не са засегнати двигателните му способности. В даден период обаче заболяването променя своя ход, вече не е на пристъпи, а се наблюдава т.нар. вторична прогресивна болест. Т.е. състоянието започва да се влошава, а известните медикаменти не действат или ако оказват въздействие, ефектът е слаб.
Тогава се пристъпва към рехабилитация. Тя е изключително важна, защото, от една страна, лечението на болния вече е спряно, няма какво да му предложим, а няма как просто ей така да го оставим на произвола на съдбата. В този момент, подлагайки го на рехабилитация, той вижда, че специалистите правят нещо за него, това му действа благоприятно, а плацебо ефектът (б. р. - на самовнушението) представлява 40 на сто от лечението. По тази причина в някои държави са разкрити дневни центрове именно за рехабилитация. Там обикновено работи психолог, който съветва пациента при необходимост, има и юрист, който пък му помага в попълването на медицинската документация и получаването на адекватни грижи.
Рехабилитацията има за цел донякъде да възстанови двигателната функция. Прилагат се раздвижвания, масажи, различни процедури като физиотерапевтични (с нискочестотен ток). У нас е наложена схемата за извършване на процедури в продължение на 10 дни всеки ден, които се повтарят през 3 месеца. Има възможност за изпълнение също един или два пъти седмично (решението е индивидуално, според пациента).
От 1962 г. в нашата болница "Св. Наум" работи отделение за пациентите с МС. В него се извършва и описаната физиотерапия. С Асоциацията на хората с множествена склероза искаме да го превърнем в дневен център. Само че се нуждаем от купуването на някои нови и модерни физиотерапевтични апарати. Дано успеем да го сторим заедно с асоциацията, както и да намерим още специалисти, ако се налага (зависи от търсенето). Освен това организацията ще ни осигури свой човек, който ще помага на пациентите в дневния център с попълването на протоколите за отпускането на терапията им, с набирането на документи за ТЕЛК или пенсиониране. Целта е българинът с МС да знае, че има едно място, където винаги може да отиде и там ще му обърнат компетентно внимание.
Добрата новина е, че и сега отделението ни успява да отговори на нуждите на всички дошли пациенти.
Болните да не влизат в сауна
Какво сам може да направи пациентът с множествена склероза, за да не влоши състоянието си?
Има значение какъв е режимът на хранене, отговориха специалисти. Болният трябва да наблегне на растителните мазнини и да избягва животинските. Доколкото е възможно, да се предпазва от простудни заболявания и от прегряване, т.е. не бива да се пече на слънце или да ходи на турска, парна баня, сауна и т.н. Смята се, че такава промяна в температурата на тялото може да провокира пристъп на МС. Същото се случва и при охлаждане, предупредиха специалисти. Влияние може да окаже и преумората.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...