Начало / НОВИНИ / / Изтеглят лекарство за МС поради странични ефекти

НОВИНИ

Изтеглят лекарство за МС поради странични ефекти

Производителите на Zinbryta (даклизумаб) съобщават за оттегляне на Zinbryta по света след нови съобщения за сериозни нежелани реакции.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) преглежда редица случаи на сериозно възпаление на мозъка (енцефалит и менингоенцефалит) при хора, приемащи Zinbryta.

Biogen и AbbVie, компаниите, които разработват и търгуват с лекарството, обявиха, че оттеглят Zinbryta по целия свят.

EMA препоръчва: всеки, който понастоящем приема Zinbryta, не трябва да спира, без да говори първо с невролог или медицинска сестра. Лекарите трябва да преразгледат всеки, който понастоящем приема Zinbryta, и да обсъдят възможността за преминаване към алтернативно лечение възможно най-скоро. Никой не трябва да започва да приема Зинбрита.

Компанията също така информира EMA, че ще спре да провежда клинични проучвания със Zinbryta в ЕС. Хората в клинични проучвания, които имат някакъв въпрос, трябва да се свържат с лекаря, лекуващ ги в своето проучване.

Zinbryta е одобрен през 2017 г. за употреба като лекарство за модифициране на заболяването (DMD) за хора с рецидивиращи ремитиращи МС, които продължават да имат рецидиви въпреки вземането на поне две други лекарства, модифициращи хода на заболяването.
 
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...