Начало / НОВИНИ / / Изчезват денонощните аптеки

НОВИНИ

Изчезват денонощните аптеки

Денонощните аптеки са на изчезване. В цели области няма работещи аптеки през нощта, а стотици хиляди българи пътуват с километри за лекарства. Пациенти, фармацевти и омбудсманът Константин Пенчев настояват държавата да вземе спешни мерки.

В Шуменско денонощна аптека няма от март. В областта живеят над 180 хиляди души, които за да си купят лекарство късно вечер пътуват около 40 километра до Търговище или 100 километра до Варна. Със същия проблем се сблъскват и хората в Разградско, където единствената денонощна аптека от този месец работи само през деня, предаде bTV.

Там живеят около 120 хиляди души, а 40 хиляди от тях са в областния град. От този месец най-близката до тях денонощна аптека се намира на 40 километра - в Търговище. Денонощните аптеки изчезват, тъй като на собствениците им не е изгодно да ги поддържат. Потокът от хора след полунощ е по-малък, а разходът за нощен труд на фармацевтите - по-голям. Картината се допълва и от орязаните през миналата година надценки на лекарствата.

„Невъзможността да си купя лекарство е свързано с моето здраве, т.е. едно от най-важните права на човека - правото ми на живот, на здравословен живот се нарушава по този начин", заяви омбудсманът Пенчев.

От Фармацевтичния съюз настояват да бъде изработена така наречената "Национална аптечна карта", която ще даде информация за мащабите на проблема. „Ние искаме да се изработи механизъм за стимулиране на тези колеги, които предоставят денонощна фармацевтична услуга в слабо населени региони", смята проф. Илко Гетов,председател на БФС.

От здравното министерство обясняват, че не могат да направят много, освен да намалят още повече таксите за разкриване на аптека в такива места. „Аптеките не са наша собственост. Здравето на хората обаче е наистина наша грижа, но не само наша, а на всеки човек по отделно",категоричен беше Бойко Пенков, който е зам.- здравен министър.

В повечето страни от ЕС проблемът е решен с такси, които се плащат за обслужване през нощта - в едни държави се поемат от пациента, в други - от здравния фонд. А в Швеция - денонощни аптеки няма от 20 години, тъй като звената за спешна помощ са поели тази функция.

В момента се подготвя концепция за лекарствената политика у нас. В проекта за нея изрично е записано, че трябва да се създадат подходящи механизми за разкриване на аптеки в неблагоприятни райони, в това число и денонощни, там където населението е повече от 20 хиляди души. Не е записано обаче какви ще бъдат тези стимули. Стратегията трябва да е готова до септември.
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...