Начало / НОВИНИ / / Има дори и лятна депресия

НОВИНИ

Има дори и лятна депресия

 Сезонното афективно разстройство засяга 5% от населението на планетата

 Аида Паникян

Доскоро, като се говореше за САР (сезонно афективно разстройство), се смяташе, че става въпрос за зимната депресия, породена от липсата на слънце, малкото естествена светлина заради късия ден и дългата нощ, студа. Смята се, че от САР страдат около 5% от хората по света. По-голямата част от тях живеят в северните страни с по-студен климат.

Оказва се обаче, че всеки 10-и със САР всъщност страда от... лятна депересия. Тя вече се е превърнала в термин от лекарския справочник. Лятната депресия е характерна за  хора, които живеят в страни с топъл климат. Признаците са липса на апетит, проблеми със съня, загуба на тегло и безпричинна тревожност, обяснява в блога си д-р Веселин Герев. Неговата препоръка за преодоляване на състоянието е постоянният дневен режим, тъй като честият хаос в плана за деня е доста стресиращ.

Психиатри съветват да не се започва летният сезон с ограничаващи диети и извънредни физически натоварвания. С тях организмът се претоварва и стресира. Умереното спортуване и здравословната храна са достатъчни според тях. В същото време заради високите температури носим по-малко дрехи, но хората, които не са доволни от своя външен вид, се чувстват потиснати от това. Към всичко това като се добавят и финансовите проблеми, нещата може за момент да изглеждат безнадеждни. Защото лятото е сезонът за харчене. Ето защо финансовите проблеми винаги излизат на преден план. Специалистите дори прогнозират, че този летен сезон ще е особено критичен - поради финансовата криза.

Все пак да не забравяме, че според учените недостигът на витамин Д може да предизвика депресия. Особено при възрастните хора. Затова медиците препоръчват разходки в парка сутрин до около 10 ч. и привечер. Не по-малко от 2 км на ден, което е не повече от 30 мин. спокойно ходене, а ако сте последователни, само след седмица ще усетите силен прилив на енергия, уверяват специалистите.

И още един повод за лятна депресия: завръщането от почивка. Тогава не бива да се поддаваме на чувството за неразположение, защото това не е патология, а измислица, твърди президентът на Европейското дружество на социалните психиатри Адолфо Петициол. "Мнозина са щастливи да се върнат у дома или на работа, други подхождат рационално и не позволяват да ги обхване тъга, защото сегашната икономическа обстановка не позволява да изпадаме в депресия", казва психиатърът. Той е особено строг спрямо онези, които от нищо правят трагедия. Според него появата на главоболие, отпадналост и раздразнителност са симптоми, които са преодолими чрез упражняването на спорт. Тайната да не се чувстваме тъжни и депресирани в края на лятото е в това да не се изолираме, съветва психиатърът.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...