Начало / НОВИНИ / / Хиляди хронично болни ще продължат да се сблъскват с тежка бюрокрация

НОВИНИ

Хиляди хронично болни ще продължат да се сблъскват с тежка бюрокрация

Почти всички национални консултанти са дали становище, че не трябва да се удължава срокът на протоколите за лекарства

Хиляди хронично болни ще продължат да се сблъскват с тежка бюрокрация, за да получават лекарствата си. Почти всички национални консултанти са дали становище, че не трябва да се удължава срокът на протоколите. Пациенти настояваха протоколите, с които си вземат лекарствата, да важат вместо 1 година вместо 6 месеца. Идеята е хората да се сблъскват по-рядко с тежката процедура да събират цял куп документи, които да представят пред лекарска комисия, пред районна здравна каса, а оттам и пред националната. При това се разнасят на ръка, защото "електронният път" е непознат за системата.
От касата поискаха становища от всички национални консултанти възможно ли е срокът да бъде удължен - повечето са отговорили с "не". Става дума за заболявания като множествената склероза и редките болести. „Опасенията са, че няма да може да се наблюдава пациентът за такъв дълъг период от време", заяви Маргарита Грозданова от НЗОК. Промяна обаче ще има най-вероятно за астматиците, каквато е Калинка. Според лекарите няма проблем протоколът за нужното й лекарство да се заверява само веднъж годишно. „Много добре ще бъде, ако стане така", казва жената.
Има и консултанти, които не са спазили срока на здравната каса, и бавят становищата си. Сред тях са ревматолозите, от които зависи лечението на 27-годишната Кристина.
Миналата година й откриват болестта на Бехтерев. „Хората си планират отпуск за почивка, а аз - за комисия, за здравна каса, понякога и за ревматолог. Ние живеем в 21 век, но явно здравната ни каса – не”, смята жената.
От касата ще изчакат становищата на всички консултанти и чак след това ще вземат окончателно решение. Междувременно планират да отпаднат изцяло протоколите за някои лекарства в психиатрията и някои за епилепсия, за които занапред ще се изисква само рецепта.
http://btvnews.bg/article/bulgaria/hilyadi-hronichno-bolni-shte-prodalzhat-da-se-sblaskvat-s-tezhka-byurokratsiya.html
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...