Начало / НОВИНИ / / Фенитоин има невропротективен ефект показва проучване

НОВИНИ

Фенитоин има невропротективен ефект показва проучване

Изследвания показват, че фенитоин, използван за лечение на припадъци, може да защити нервите от MС.

Фаза II проучване в университетския колеж в Лондон, участващи 86 души с оптичен неврит - симптома, свързан с MС, в която е повредено покриването на зрителния нерв. Участниците са взимали фенитоин или плацебо за 3 месеца. Изследователите са измервали ширината на ретината - слой на нервите в задната част на очната ябълка - в началото на изпитването и след 6 месеца. Изтъняване на ретината показва увреждане на нервите в мозъка и гръбначния мозък.

Резултатите показват, че хората, приемали фенитоин имат около 1/3 по-малко щети в ретината, отколкото се наблюдава в групата на плацебо. Не е имало разлика в мерките на качеството на визията.

 

Резултатите показват, че фенитоин има невропротективен ефект, предпазва нервите от увреждане и потенциално забавяне увреждането. Изследователите твърдят, че са необходими по-големи проучвания за потвърждаване на тези данни. Резултатите, които все още не са публикувани,  ще бъдат представени на Американската академия по неврология на конференция във Вашингтон, която ще се проведе на 18 април 2015.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...