Начало / НОВИНИ / / Една трета от новите пенсии през 2014 г. са инвалидни

НОВИНИ

Една трета от новите пенсии през 2014 г. са инвалидни

Значително повече хора са намерили начин да се пенсионират миналата година, когато пенсионната реформа бе замразена и до последния момент нямаше никаква яснота какви ще са условията през тази година..

Броят на инвалидните пенсии продължава да заема значителен дял от всички новоотпуснати пенсии - през 2014 г. всяка трета нова пенсия е инвалидна.

30 147 българи са се възползвали от тях поради общо заболяване, което е 33.3 на сто от всички пенсии. За сравнение през 2013 г. делът им е бил дори по-голям - над 39 на сто. Като брой обаче м.г. печели с 1930 инвалидни пенсии повече спрямо предходната. През м.г. са отпуснати и 41 334 социални пенсии за инвалидност. Те са в размер на 25 на сто към пенсията и се дават на хора с над 70% инвалидност. Тук увеличението е с 3 на сто за една година.

От 1 януари 2015 г. НОИ спря да отпуска нови социални пенсии за инвалидност, тъй като те бяха премахнати с бюджета на Държавното обществено осигуряване. Отпуснатите досега добавки ще продължат да се изплащат. Те са в размер между 31 и 34 лв. и според разчетите от тази мярка НОИ ще спести около 7.3 млн. лв. тази година.

Важно е да се отбележи обаче, че държавата  не замести с нищо спряната добавка и много пенсионерипо болест възприемат промяната като дискриминация на новите пенсионери.

Идеята Агенцията за социално подпомагане да поеме разходите за инвалидните добавки на пенсионерите пропадна заради липса на пари. От 2015 г. действа и още една мярка, която трябва да намали разходите за инвалидни пенсии. Въведено е изискване за реален минимален стаж за отпускането им. До края на 2014 г.  имаше изискване за стаж - между 1 г. и 5 г. в зависимост от възрастта на хората, но не бе задължително да е реален, а можеше да е "дарен". За такъв се брои времето за отглеждане на дете, за отбиване на военната служба и др.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...