Начало / НОВИНИ / / ЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина

НОВИНИ

ЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина

ЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина. Брюксел въведе промени в закона за лечение в чужбина и здравно обслужване в Общността на граждани от други страни членки, съобщи bTV.

Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права. Цената на лечението ще се поема от националната здравна каса по тарифите на лекуващата страна. Това означава, че ако български гражданин се лекува в Италия например, ще предплати лечението си на цените на Италия, но след това здравната каса ще трябва да го обезщети с цените на лечението по българската здравна пътека. Разликата в цената на лечението на определено заболяване ще е за сметка на пациента. Ако в някои страни липсва лечение за по-редки болести, то тогава всичко е за сметка на здравната каса.

При специфични и скъпи лечения с престой ще е необходима предварителна оторизация. Такава за лечение в чужбина не може да бъде отказана, ако в страната на място трябва да се чака дълго за лечение или липсва експертно, специализирано обслужване.
ЕС ще изгради обща европейска мрежа на здравните заведения и техните специфики, за да могат гражданите да направят избор на здравните заведения. Статистиките показват, че лечението в чужбина е само 1% от обществените разходи.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...