Начало / НОВИНИ / / Депутат набира подписи за петиция за легализиране на мeдицинската марихуана

НОВИНИ

Депутат набира подписи за петиция за легализиране на мeдицинската марихуана


Независимият депутат Велизар Енчев пусна онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели.

До момента петицията е събрала над 2 800 подписа., съобщи дир.бг. "В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България", отбелязва в петицията депутатът.
„Моля ви, гласувайте тук. Нека чуем гласа на народа“, приканва Велизар Енчев.
Той възнамерява през септември да внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели. 
Идеята е продължение на въпроса, който през юни отнесе към здравния министър Петър Москов по време на парламентарен контрол. Тогава Велизар Енчев попита дали е извършен у нас анализ на международните научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуана при лечение на тежки заболявания, както и дали се обмисля възможността да се разреши използване на марихуана и нейни деривати за медицински цели.
Питането му бе подкрепено с изследвания върху пациенти с множествена склероза, които установяват, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите, но също могат и да забавят развитието на заболяването.
Орален спрей, съдържащ THC канабиноиди, е рецептурно легален за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания.
12 държави от Европейския съюз легализираха медицинската марихуана, като последни направиха това в Румъния, отбелязва депутатът.
Той посочи още, че през 2014 г. в американския щат Илинойс е стартирала медицинска програма за пациенти, страдащи от над 40 болести, които са получили достъп до лечение с канабис.
В оттговор на парламентарното питане здравният министърът заяви, че се извършват анализи на варианти за легализиране на медицинския канабис.
Става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта Москов.
 
тук може да подкрепите петицията - http://www.peticiq.com/121699.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...