Начало / НОВИНИ / / Д-р Хаус излекува човек… и в реалния живот

НОВИНИ

Д-р Хаус излекува човек… и в реалния живот

Ексцентричният телевизионен любимец д-р Хаус вече е звезда и в живота.Въпреки всички несъвършества на това да е измислен образ, персонажът на Хю Лори от култовия медицински сериал има основен принос за спасяването на живота на мъж в Германия, разказва британският Independent.В официалния си медицински журнал лекари от Университетската болница в Марбург разказват за удивителния казус. Те приели с тежка сърдечна недостатъчност пациент на прага на смъртта.

Изследванията им обаче отхвърлили всички възможни причини за състоянието му, заболяване на коронарната артерия. 55-годишният мъж страдал и от силна треска, бил почти сляп и глух и диагностициран също с хипофункция на щитовидната жлеза. А лекарите нямали никаква представа защо!Пациентът обаче имал късмет – защото Марбург се отличава с университетската си болница.

Това е едно от малкото образователни лечебни заведения, където има специален лекционен курс на име: „Преглед на д-р Хаус – можем ли така да спасим пациент и в Марбург?“, в която студентите и лекторът им правят пълен анализ на епизодите на сериала и отчитат възможностите те да се приложат и в реалния живот.

В случая с 55-годишния пациент лекарите си припомнили силни прилики с герой от епизод 11, сезон 7 на сериала, където в крайна сметка диагнозата на Хаус е била: натравяне на кръвта с кобалт.След паралела някак всичко си дошло на мястото. Проблемите на истинския пациент започнали около половин година след май 2010 г., когато той преживял операция за смяна на тазобедрената става. Тогавашната му изкуствена керамична става била сменена с по-модерен тип – от метал и пластмаса.

Парчета от керамиката обаче останали в тялото на пациента –и с времето износили металните части на новата става, което пък предизвикало натравяне на кръвта с вредни материали от вътрешността на изкуствената нова става. Така се стигнало и до рязкото влошаване на състоянието на пациента до момента през май 2012 г., когато той бил приет в клиниката в Марбург.

Повече от година и половина проблемът останал недиагностициран – докато най-сетне лекарите се сетили за епизода от 7 сезон, излъчен за пръв път през 2011 г. След необходимите изследвания, те просто сменили метално-пластмасовата става на мъжа и сложили отново керамична.Състоянието му пък бързо се подобрило, а сърдечната функция плавно се възвърнала към нормалния си ритъм.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...