Начало / НОВИНИ / / Болни ще вадят протоколи вече за 1 година

НОВИНИ

Болни ще вадят протоколи вече за 1 година

Протоколите, с които близо половин милион тежко болни българи получават лечение, от 6-месечни могат да станат едногодишни. "Това е напълно приложимо, особено за пациентите с хронични заболявания, но трябва да се преразгледат критериите за одобрение на лечението и съответно придвижването на документите", съобщи за "Труд" новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова.

 В момента близо 500 000 пациенти с неинсулинозависим диабет, множествена склероза, хронични вирусни хепатити, злокачествени новообразувания на млечната жлеза, с хронична бъбречна недостатъчност, юношески артрит и с още няколко десетки заболявания преминават през истински ад, докато се сдобият с ценния протокол, гарантиращ скъпо струващото им лечение (виж графиката). Традиционно то се забавя с 1-2 месеца, независимо че от НЗОК постоянно отричат.

 "Обикновено болните подават документи през април и чак през юни протоколът им е готов. Същото се повтаря през октомври-ноември, когато са изминали 6-те месеца", каза Ваня Добрева от асоциация "Хипофиза" и алианса на хората с редки болести. Самата тя страда от акромегалия и изпитва на гърба си забавянето на лечението. Тя предлага в нормативните документи изрично да се запише, че протокол се издава за не повече от 30 календарни дни. Така тежко болните няма да спират терапията си, а на практика да се оказва, че НЗОК им осигурява медикаменти за 10 месеца, а не за година. "Да не би по този начин НЗОК негласно да е решила да си "връзва" бюджета?", риторично пита Добрева. Преди 2 седмици бившият управител на касата д-р Пламен Цеков за пореден път отрече пред "Труд" да има забавяне на протоколи.

 "Категорично пациентите с хронични заболявания, които са стабилизирани и няма нужда от промяна в терапията им, трябва да получават протоколи за по-дълъг период, за да се спре абсурдното им разхождане между администрациите. Второ - протоколите да се електронизират", поиска д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той даде за пример следния случай: пациент на 63 г. с епилепсия от Сливен е подал документи през март и още не е получил лечението си. От регионалната каса в града казали на болния, че нямат одобрение на протокола от комисията в НЗОК. "Този човек в момента прави "схеми" с лекуващия си лекар, пътува до София, където в една торба му дават лекарството като дарение. Това нормално ли е?!", попита Хасърджиев. На 21 април т.г. шефката на лекарствената дирекция в НЗОК Нина Първанова обеща да скъси сроковете, който зависят от касата, с общо 10 дни. Това така и не се случи.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...