Начало / НОВИНИ / / Болни ще пътуват с километри за лекарства

НОВИНИ

Болни ще пътуват с километри за лекарства

Евентуална промяна в рамковия договор за догодина ще затрудни купуването на животоподдържащи лекарства. Болни българи ще трябва да пътуват с километри, а понякога и да отиват до съседни села или градове, за да си купят животоподдържащите и спасителни медикаменти, платени от здравната каса. Това ще е последствието от предложението на Българския фармацевтичен съюз (БФС), залегнало в проекта за Национален рамков договор за 2014 г., според което се поставя лимит от 6 мин за обработката на рецепта, а 9 мин - за протокол.

За проблема алармираха Асоциацията на собствениците на аптеки, Българският пациентски форум, асоциациите за закрила на пациентите и тази за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата - "Усмихни се". "Грубо казано един магистър-фармацевт ще може да обработва около 800 рецепти по линия на касата за 15 дни. Ако дойде обаче 801-ия болен, макар аптекарят да има необходимото лекарство и да може да му го даде, той ще трябва да каже: "Съжалявам, моля, отидете в друга аптека. Нашият лимит свърши", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА). Няма гаранция обаче, че влизайки в в близка фармация и там таванът няма да е минат. "Или пък, че медикаментът ще бъде намерен, защото особено скъпите се доставят от много малко аптеки", добави Веселин Марешки, собственик на аптеки.

"Това е абсурд! Едно съсловно сдружение да кара пациента да обикаля в мраза и студа! Ами, ако той е трансплантиран и трябва да си вземе животоподдържащия медикамент още същия ден? При него всяко забавяне води до образуване на антитела и риск за отхвърляне на органа! Това е престъпление срещу болните", посочи Иван Димитров, представителят на пациентите в Надзорния съвет на касата и председател на Български пациентски форум. Той добави: "Сега разбирам защо фармацевтичният съюз подкрепи предложените законови поправки на управляващите за одържавяване на ръководството на здравната каса! Явно има някаква договорка, за да се даде рамо на съсловните интереси в новия рамков договор". Според Димитров обаче нито една сила, каквата и да е тя, няма право да работи срещу българските пациенти. А Пенка Георгиева, председател на "Усмихни се", посочи, че болен от диабет не е имал пари с дни за билет, за да отиде до болницата в Плевен. Когато вече стигнал до нея, загинал на входа . "Това ли иска здравната каса и някаква съсловна организация да се случи и с хората, които трябва да пътуват с километри за медикаменти?!", възмути се Георгиева.
Фиксирането на минути за обработка на рецептите бе предложено и м. г. от БФС с мотива за по-добро обслужване, но бе отхвърлено от Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. Друго предложение на съюза пък може да доведе до поскъпване на лекарствата с 30-40 и 50% за пациентите, предупредиха още от АСА Идеята на БФС е даваната отстъпка от аптеката на пациента вече да се поделя между болния и здравната каса. Т.е., ако отстъпката за сърдечно-съдов медикамент в момента е 5 лв., след промяната пациентът ще получава само 2,50 лв. от нея, а останалите 2,50 - касата. В някои случаи, когато отстъпката е 250 лв., болният ще дава по 125 лв., докато досега не е плащал и лев, посочиха още от АСА. "В нашите аптеки пък за някои медикаменти даваме 50-60% отстъпка, като я намалим наполовина за болния, тогава поскъпването на лекарството за него практика ще е с 25-30 на сто", допълни Марешки.
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...