Начало / НОВИНИ / / Американски доктор препоръчва тези храни при МС

НОВИНИ

Американски доктор препоръчва тези храни при МС

Posted by: Анелия Александрова

октомври 9, 2015

Много болни с МС спазват хранителния режим с ниско съдържание на мазнини, разработен от д-р Рой Суонк за забавяне развитието на болестта, който препоръчва:

– Консумиране не повече от 10 г наситени мазнини дневно.

– Ограничен прием на полиненаситените мазнини до 50 гр или по-малко дневно.

– прием по 1 с.л. масло от черен дроб на треска дневно, за да си доставите основни мастни киселини. Маслото от черен дроб на треска е добър източник на омега-3 мастна киселина, една от двете основни мастни киселини.

– Консумиране на протеини, за предпочитане растителни, като соя, бобови, семена и ядки. Има протеин от грах.

– консумация на риба, която е добър източник на омега-3 мастна киселина. Суонк препоръчва консумация на риба три или повече пъти седмично. Смята се, че мастната киселина омега-3 подпомага производството на миелин и подобрява функцията на нервите. Мс пациентите губят миелин.

Освен хранителния режим на д-р Суонк други негови колеги д-р Майкъл Мъри и д-р Джоузеф Пизорно, автори на „Енциклопедия на природната медицина“, препоръчват и следните хранителни добавки:

– ленено масло. Мъри и Пизорно препоръчват рибното масло от диетата на Суонк да се замени с ленено масло, защото то осигурява прием и на омега-3, и на омега-6 мастни киселини. Изследванията сочат, че омега-6 облекчава симптомите на МС.

– Антиоксиданти като селен има го в бразилския орех, витамин С и витамин Е. Болните от МС често имат недостиг на витамини. Витамин В12, смята се, че коригирането на дефицита на  В 12 забавя разрушаването на миелина.

Физически упражнения и физиотерапия

Почти всички видове упражнения и двигателни терапии са полезни за хората с МС. При онези, които са твърде слаби, за да правят упражнения сами, помощта на масажист или на физиотерапевт води до подобряване на кръвообращението в крайниците и общото състояние.

Хората с по-съхранени двигателни способности може да се насочат към тай чи, чи гун и йога, към бойните изкуства, към традиционните упражнения за сърдечно-съдовата система или към водната аеробика.

Други видове лечение

За лечение на засегнатите участъци от тялото се използват и други алтернативни лечения, като ароматотерапия (масаж на тялото с масло от розмарин или от хвойна) и хидротерапия (топли и студени вани за третиране на засегнатите места, както и програма за изпълнявани във водата упражнения), които подобряват мускулната сила на болните от МС.

Китайските билки, особено женшен, също помагат за контрола над МС.

Алопатично лечение

За симптоматично лечение на мускулните спазми най-ефективен е баклофен, а дозировката му трябва да бъде прецизно определена в зависимост от нуждите на пациента.

При пациенти с много силни спазми може да се използва имплантирана помпа за вливане, която освобождава лекарството директно в гръбначния мозък. Понякога заедно с баклофена се дава и диазепам (валиум), за да се повиши ефективността на лекарството.

Алтернативни антиспастични лекарства са тизанидин и дантролен. За лечение на внезапните пристъпи понякога се използват стероиди като метилпреднизолон и преднизон.

Прогнозата е лоша за пациенти, чиито симптоми бързо се влошават веднага след поставянето на диагнозата, за онези, които имат съществено влошени мускулни или мозъчни функции още в началото, и за болните със силно аномални резултати при изследванията с магнитен резонанс още в началото.

От друга страна, пациентите, които се възстановяват бързо след първоначалните симптоми, или онези, които имат само сетивни затруднения за 5 и повече години след поставянето на диагнозата, често остават работоспособни по-дълго и живеят по-продължително от болните с хронично прогресираща множествена склероза.

Засега не открит метод за предотвратяване на МС, но хранителният режим с ниско съдържание на наситени мазнини помага.

Novinibg.net

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...