Начало / НОВИНИ / / 28-МИ МАЙ – СВЕТОВЕН МС ДЕН

НОВИНИ

28-МИ МАЙ – СВЕТОВЕН МС ДЕН

 В сряда, 28-ми май, 2014 година – светът отбелязва Деня на хората с множествена склероза.

На този ден ние, от Асоциацията на хората с множествена склероза, искаме да насочим общественото внимание към няколко важни теми, свързани с правата на пациентите с МС. Средната възраст на хората с МС е 30 години. Регистър на болните в България няма, но по неофициални данни пациентите сме над 5000. През миналата година има регистрирани 200 нови случая. От нас по линия на НЗОК се лекуват едва 1/3-та.

Според европейската статистика повече от 50% от хората с МС напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата. МС е болест на младите хора, за които всичко в живота предстои – образование, семейство, кариера. Когато си на 20 години и чуеш диагнозата множествена склероза се налага да разбереш, че средата, в която живееш не е толерантна и щадяща за хората с тази диагноза. Става дума затова, че никой не избира заболяването си по ценовата листа на лекарството, а при солидарна система на здравеопазване всеки има право на най-доброто лечение и то получено във възможно в най-кратки срокове.  

Освен достъп до лечение, хората с МС имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло. МС не е присъда, която те осъжда на липса на социален живот и право на работа. МС не е нещо, което трябва да криеш, за да не те гледа шефът и колегите ти с други очи, като човек „второ качество”. Защото хората с увреждане не „замърсяват пазара на труда”, както преди време се изрази един виден наш представител на частния бизнес.  

Това е и причината на 28-ми май, Асоциацията на хората с Множествена склероза да постави ясно част от проблемите за решаване, за да стане средата поносимо щадяща за пациентите с МС в България, една от 28-те страни членки на Европейския съюз:

  1. От нерводегенеритвните заболявания в момента са засегнати повече от 9 милиона европейци, като в повечето случаи, тези заболявания водят до увреждания или пълна инвалидизация. Очакванията са до 2050 година този брой да се удвои или утрои.
  2. Хората в ранен стадии на тези заболявания желаят да продължат да работят и да допринасят за обществото. В България Наредба № 5 от 1987 г. на Министерството на здравеопазването, която е към чл. 333 от Кодекса на труда все още чака актуализация.
  3. Хората с МС имат право на лечение и рехабилитация. Поради тази причина през април месец 2014 г. Асоциацията на хората с МС в рамките на проекта си за изграждане на рехабилитационен център за хора с МС дари на МБАЛНП „Св. Наум“, София апарат за  репетитивна транскраниална магнитна стимулация на стойност 75 000 лв.. Апаратът въздейства върху пациента чрез предаване на  поредица от импулси, променящи възбудимостта на мозъчната кора и зоната на разпространение на възбуждане и потискане. Освен на конкретното място на стимулация, ефектът обхваща и по-отдалечени места, свързани с невронни вериги. Методътсе прилага и за лечение на болка испастични парализи. Чрез него се подобрява състоянието на спастичност при хората с множествена склероза. Терапията намалява симптоматиката на заболяването.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...