Начало / НОВИНИ / / Витамин D - нова насока препоръчва дневен прием на 10 микрограма

НОВИНИ

Витамин D - нова насока препоръчва дневен прием на 10 микрограма

mstrust

Правителствен докладъв Великобритания, препоръчва, че всекичовек  трябва да се стреми да консумират 10 микрограма витамин d (400 IU) всеки ден за да се гарантира здрави кости и мускули.

Работната група на SACN (научен консултативен комитет за храненето) е преразгледала доказателствата на витамин D и здравето да се види дали хранителни препоръки във Великобритания, определени през 1991 г. са все още подходящи.

В промяна на предишния съвет SACN сега препоръчва  човек  на възраст над 4 години е необходимо да се стреми да взима 10 микрограма (400 IU) на витамин D на ден за да се гарантира мускулно-скелетното здраве.

Въз основа на този доклад, здравните власти съобщиха, че през пролетта и лятото, по-голямата част от населението получават достатъчно витамин D чрез слънчева светлина върху кожата и здравословната, балансирана диета. През есента и зимата хората трябва да обмисли предприемането на дневна добавка съдържаща 10 микрограма на витамин D.

Докладът също преразглежда досегашните изследвания за ролята на витамин D за редица заболявания, включително множествена склероза. Документът е с извод, че няма достатъчно доказателства, за да препоръча по-високи дози на витамин D за предотвратяване или лечение на МС.

Ролята на витамин D при пациентите с множествена склероза е била във фокуса на много дебати. Има доказателства, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от получаване на MS. В установените ниски нива на витамин Д при MС са били свързвани с рецидивите и повишените увреждания при пациентите с МС.

Първоначалните проучвания не са успели да докажат, че приемате добавки за увеличаване на нивата на витамин D ще намят риска от получаване на MС или за намаляване на тежестта на пристъпите. В ход са нови изследвания за по-нататъшно оценяване добавката витамин D и заболяването МС.

Докато резултатите от тези нови проучвания се очакват, някои MС невролози препоръчват  хората с МС и членове на семейството да взимат по с 4000-5000 IU на ден витамин D (100-125 микрограма). Все още мненията на специалистите се различават дали това е приемливо за всички пациенти с МС.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...