Начало / НОВИНИ / / Важно за пациентите с МС

НОВИНИ

Важно за пациентите с МС

Д-р Виолета Катева, приема заявки от пациенти с множествена склероза за провеждане на процедури с апарата за репетативна транскраниална магнитна стимулация /рТМС/ в болница МБАЛНП „Свети Наум” – София.

Заявките от пациентите се приемат на телефон – 0889990902.

Припомняме, че апаратът, на стойност 75000 лв., беше дарен от Асоциацията на хората с множествена склероза през месец април 2014 г. на болницата, в рамките на нашата инициатива за създаване на първи център за рехабилитация на пациенти с множествена склероза на територията на болницата. Средствата се събраха от даренията на – Новартис фарма, Байер, Евофарма, Мерк Сероно и Тева фармасютикъл България и в рамките на кампанията на Райфайзенбанк България – „Избери, за да помогнеш”.

Методът се използва за лечение на неподдаващи се на въздействие с медикаменти случаи, може да се използва и в ранното възстановяване на мобилността на тялото след мозъчен удар.

Поясняваме, че рТМС с различна честота, сила и място на прилагане променя възбудимостта на мозъчната кора на мястото на нанасяне на стимулация, но и на по-отдалечени места на тялото, свързани помежду си с невронни вериги.

Нервните структури се дразнят от вторичното индуцирания от полето електрически ток в самата мозъчна тъкан. Магнитното поле се явява преносител на стимулацията. Това генерира разпространяващо се възбуждение във верига от неврони, така че при стимулацията на моторната кора с надпрагова сила в едната хемисфера се получава потенциал в ЕМГ и видимо съкращение в мускула на противоположната половина на тялото.

За РТМС на мозъка говорим когато се използват редовно повтарящи се магнитни стимули на едно и също място върху скалпа. Мястото на стимулация се избира в съответствие с търсения ефект. В неврологията рТМС се използва за лечение на болката, периферната магнитна стимулация се прилага при лечението на спастични парализи. Напоследък в Европа методът се прилага и за подобряване на състоянието на пациенти с множествена склероза.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...