Начало / НОВИНИ / / Въвеждат пръстов идентификатор в болниците и аптеките до края на 2016 г.

НОВИНИ

Въвеждат пръстов идентификатор в болниците и аптеките до края на 2016 г.

 

За да има пари в касата, трябва да има приоритизация. Сега болниците са пълни с пациенти, които не са за болница. Освен това, те приемат пациенти със състояния, които търпят планов прием, защото за тях пациентът е сума пари – приемат по диагноза, а не по тежест на състоянието. Това каза днес здравният министър д-р Петър Москов пред Нова телевизия, обяснявайки нуждата от разделянето на пакета, покриван от НЗОК, на основен и допълнителен.

„Сега пакетите са разделени според здравното ви състояние. И в наредбата, и в клаузите на рамковия договор ние ще наложим отдавна забравените критерии, които са за влизане в болница, и критериите за изписване“, информира той и отбеляза: „Защото до този момент Вие бяхте вписван в болница, клиничната пътека беше усвоявана и Вие на Х-тия час или ден бяхте ваден от болницата, без значение дали не сте в същото състояние.“

Министърът информира още, че към момента около 20 диагнози се извеждат в доболничната помощ. Това обаче не е с цел пестене на средства, увери той. „Нито едно от действията, което правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване. Напротив, ние ежегодно увеличаваме и ще увеличаваме парите“, декларира д-р Москов.

Други около 65 пътеки пък се включват и в двата пакета, отново обясни той, като уточни, че това дали пациентът ще попадне в основния или в допълнителния пакет със съответната диагноза зависи от състоянието му.

Според министъра, това не отваря врата за корупция. „Затова има точни и ясни правила, които ще бъдат разписани“, увери той и свърза темата с касата и контрола, който тя трябва да упражнява. „Затова и бяха направени ред промени и те ще продължат в оперативното ръководство на НЗОК“, заяви той и продължи: „Касата живееше в едно особено състояние, в което от наше име не упражняваше контрол върху изпълнителите на болнична помощ. Сега това нещо ще се промени.“

В рамките на темата за контрола здравният министър информира също така, че в края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Така пациентът със своя отпечатък ще доказва присъствието си в болница. Същото ще се случва и в аптеките при получаване на лекарства с рецепта, стана ясно от думите му. Той заяви, че няма никакъв проблем с оборудването на всички лечебни и здравни заведения до края на януари, а едно подобно устройство струва около 20 евро, като разходите за всичките ще бъдат поети от касата и МЗ. „Не става въпрос за система, която събира Вашите отпечатъци. Това генерира еди-колко си битов код, който се записва на Ваше име. Също толкова конфиденциално е, колкото и конфиденциалността на здравния Ви запис в касата, където пише от какво сте боледували, защо сте боледували и т.н. На базата на това нещо в ЕГН-системата Вие имате Вашето дърво на свързаност, т.е., за Вашето дете, за Ваши близки, които са инвалиди и не могат да отидат там и т.н., Вие можете да получите правото на достъп и да вземате и за тях медикаменти“, обясни д-р Москов. 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...