Начало / НОВИНИ / / ВАС отхвърли жалбата на хората с МС срещу Наредба № 5 от 1987 г. на МЗ

НОВИНИ

ВАС отхвърли жалбата на хората с МС срещу Наредба № 5 от 1987 г. на МЗ

С решение № 6546 от 02.06.2016 г. Върховният административен съд, петчленен състав, отхвърли искането на Асоциацията на хората с МС за премахване на Наредба № 5 от 1987 г. на МЗ, която дава законова възможност за защита на трудовата заетост само на пациенти с 5 конкретни болести. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

От 6 години Асоциацията се опитва да накара МЗ да направи промени в посочената наредба. През времето на първия мандат на кабинета на ГЕРБ министър Десислава Атанасова подготви съответни промени на посочения нормативен акт, в които влизаше и МС, плюс редица други заболявания. След подаване оставка на посоченото правителство проектът остана нереализиран и до момента. Липсата на друга законова възможност да бъдат направени промени, и след безброй медийни репортажи и публикации, Асоциацията на хората заведе преди година иск във ВАС срещу МЗ с искане за отмяна на посочената наредба.

С последното си решение ВАС показа, че няма нищо по-добро от добре забравеното старо и остави един безнадеждно остарял нормативен акт от времето на социализма да дава привилегии на едни болни - 5 групи заболявания, спрямо други болни, на пазара на труда у нас. Така в европейска България остават в сила правила от миналото, които ощетяват редица пациенти в работоспособна възраст.

Няма такава държава.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...