Начало / НОВИНИ / / В малките градове и села тръгват подвижни фармацевти

НОВИНИ

В малките градове и села тръгват подвижни фармацевти

Над 1 млн. българи от 41 общини нямат достъп до лекарства. 

Подвижни фармацевти ще обикалят малки и труднодостъпни райони, за да може хората, които живеят там, да имат достъп до лекарства. Това предложение ще бъде внесено още в първите работни дни на новия парламент, научи „Преса“. Идеята е на председателя на фармацевтичния съюз доц. Илко Гетов, но за да се реализира, депутатите трябва да приемат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според доц. Гетов такава практика има в много европейски страни и тя изцяло е в услуга на пациентите. В момента в 41 общини от 264 няма нито една аптека, която да работи със здравната каса. Това означава, че над 1 млн. българи трябва да пътуват десетки километри, за да се снабдят с медикаменти. От общо 3656 аптеки договор с НЗОК имат 2200. Едва половината от тях обаче продават всички видове продукти, които касата поема напълно или частично. Само 108 са денонощни, като дори в областни градове като Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Смолян и Търговище пациентите не могат да си купят лекарства след 20 ч.

„Трябва да прекратим порочната практика пациентите да получават хапчета по куриер или да им ги доставят по домовете неквалифицирани хора“, обясни главният секретар на БФС Светослав Крумов. Идеята е аптека, която има лиценз за работа в дадена община, да може да открива филиали в няколко населени места в същата община. Това ще са подходящи помещения, в които да се съхраняват медикаментите, а фармацевт от аптеката майка ще ги посещава в определени дни. Според Крумов кметовете може да предоставят безвъзмездно помещения. „А към парите, които фармацевтите получават от касата за изпълнена рецепта, държавата да отдели допълнителни средства“, добави Крумов. 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...