Начало / НОВИНИ / / В Русия създадоха медикамент за множествена склероза

НОВИНИ

В Русия създадоха медикамент за множествена склероза

Учени създадоха първото руско лекарство за болни от множествена склероза, като се очаква лекарството "Ксемус" да се появи на пазара към 2020 г., съобщава вестник "Известия". Цитира се зам.-директорът на Института по биоорганична химия към Руската академия на науките (ИБХ РАН), академик Александър Габибов.

Както уточнява изданието, става дума за създаването на ефективна поддържаща терапия, която ще позволи на болните от множествена склероза да останат социално активни.
 

"Терапията е по-специфична: пептидни фрагменти от белтъка на миелина се свързват в липосоми. Клиничните изпитания показват, че методът работи", посочва Габибов. Самото лекарство съдържа фрагменти на миелина, които "учат" имунната система да не атакува собствените си нервни клетки.Цената на  ксемусът ще е много по-евтина отколкото предлаганите в момента лекарства. В Русия лекарството ще се предоставя безплатно на болните от множествена склероза.

Според статистиката на СЗО днес повече от 2,3 милиона души страдат от това заболяване, но засега не са открити ефективни начини за лечение.

тук е поставен линк към публикацията -

 

https://bg.rbth.com/news/2017/02/13/v-rusiya-szdadoha-lekarstvo-za-bolni-ot-mnozhestvena-skleroza_700778

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...