Начало / НОВИНИ / / Улеснява се достъпът до здравните досиета на пациентите

НОВИНИ

Улеснява се достъпът до здравните досиета на пациентите

Кодовете ще се раздават от личните лекари

Значително улеснение за получаване на кодовете за достъп до персоналното здравно досие на всеки пациент предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от депутатите от ГЕРБ Семир Абу Мелих и Димитър Петров. Според текстовете здравната каса ще трябва да раздаде на личните лекари кодовете на всички техни пациенти, а здравноосигурените ще могат да си ги получат от джипито. В момента т.нар. уникален код за достъп се издава единствено в районните здравни каси срещу лично подадено заявление.

Кодът е 10-цифрен и дава достъп до личното здравно досие на притежателя си. В него са въведени данните за избор на личен лекар, извършените и отчетени на името на пациента дейности от лекари и болници, отпуснатите му лекарства. Тъй като това са лични данни, НЗОК предоставя кода по усложнен ред, благодарение на което от април 2013 г., откакто услугата е достъпна, досега издадените кодове са едва 30 411. От друга страна, касата разчита и на контрол от страна на пациентите, които могат да видят в личното си досие дали на тяхно име не е отчетено лечение, каквото не са получавали.

Депутатите от ГЕРБ предлагат кодът да се дава от личния лекар на хартиен носител в запечатан плик и срещу разписка, а в срок до 3 месеца от влизането на поправките в сила касата следва да разпрати кодовете до всички лични лекари. Те предлагат и разширение на функциите на кодовете - през тях да могат да се подават и жалби до НЗОК, ако пациентите са недоволни от лечението си в болница, и отново през личното си досие да получават и отговор за резултатите от проверката. Ако 10% от преминалите през дадена болница в рамките на 1 година подадат основателни жалби, касата да спира договора си с това лечебно заведение, предлагат още народните представители.

Двамата депутати предлагат и повече прозрачност в работата на здравната каса - тя да бъде задължена по закон да "публикува ежемесечно и годишно размера на изплатените средства към всеки един договорен партньор". В момента касата отказва информация за изплатените пари на болниците и за лекарства, оправдавайки се с търговската тайна.

Не е ясно дали част от предложенията от страна на Семир Абу Мелих не противоречат на етичните правила на парламента, тъй като той е собственик на частна болница.

Подобно предложение има и от опозицията - Емил Райнов от БСП иска законът да задължи касата да обявява в сайта си до 3-то число на всеки месец всички свои плащания и за каква точно медицинска дейност и лекарства са извършени. Той предлага и пълните стенографски протоколи от заседанията на Надзорния съвет на НЗОК, на които често се вземат решения за разпределение на пари, също да се качват на сайта на касата заедно с решенията на надзора.

РЕФОРМА

БСП и ДПС предлагат да отпадне най-спорната промяна в закона - разделянето на пакета на здравната каса на основен и допълнителен, като идеята е за допълнителния да се отпускат по-малко пари и там да се формират листи на чакащи. Предложението на вносителя - Министерския съвет, е с наредба на здравното министерство да се определя кое заболяване къде ще попадне. Затова от АБВ и Патриотичния фронт искат съдържанието на пакетите да се опише в закона и заплашват, че ако това не стане, няма да подкрепят текста на вносителя. От ГЕРБ още не са обявили кое точно предложение ще подкрепят. От Реформаторския блок предлагат здравни вноски да се дължат за последните 5 г., а не както искаше министър Петър Москов - от 2000 г. до сега.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...