Начало / НОВИНИ / / Учени от Сан Франциско откриха нови причини за появата на МС

НОВИНИ

Учени от Сан Франциско откриха нови причини за появата на МС

Изследователи от университета в Сан Франциско, САЩ, са идентифицирали специфични чревни микроби, асоциирани с наличието на МС и доказват, че тези микроорганизми участват в регулирането на имунните отговори при опити с мишки.

Новите констатации, публикувани на 11.09.2017 г. в онлайн ранното издание на Националната академия на науките (PNAS), предполагат, че чревните микроби могат да играят роля в невродегенерацията, която характеризира МС. Авторите се надяват, че откритието ще помогне на учените да разберат произхода на МС и потенциално да доведе до лечение, като диетични промени или лекарства, които биха могли да подобрят хода на заболяването.

Все повече проучвания, които показват, че червата могат да повлияят пряко върху функцията на човешката имунна система: Тъй като "червата е всъщност най-интимната връзка между външния свят и имунната система",  човешката чревни микроби могат да играят роля в началото или прогресията на МС.

д-р Egle Cekanaviciute от 2014 г. се старае да поеме предизвикателството да проучи дали характеристиките на чревната микробиомера могат да повлияят на предразположението на имунната система да предизвика MС.

"Това беше такъв нов въпрос, особено по онова време", каза докторът "Никой не е разгледал микробиологията в МС - почти никой не е разгледал ролята на чревните микроби отвъд храносмилателните заболявания."

В новото проучване Cekanaviciute и сътрудниците са анализирали чревния микробионен състав на 71 пациенти с МС, както и 71 здрави контролни субекта и идентифицираха специфични видове бактерии, които са били повече или по-често срещани при хората с МС в сравнение с общата популация. Впоследствие се насочват към по-трудната задача да разследват как тези разлики в чревната бактерия могат да повлияят на атаката на имунната система върху миелина в МС.

Екипът изследва дали компонентите на тези бактерии могат да променят поведението на човешките имунни клетки, за да ги направят про-или противовъзпалителни. За да видят как тези бактерии могат да повлияят на имунната система като цяло, изследователите са въвели три вида бактерии в мишки и са установили, че A. muciniphila и A. calcoaceticus предизвикват възпалителни имунни отговори, докато P. distasonis потиска възпалението.

По-специално, авторите предлагат, че отделни чревни микроби могат да предизвикат повишени нива на възпаление, които допринасят или изострят атаката на имунната система към миелина при пациенти с МС.

Изглежда, че тези микроорганизми биха могли да засилят прогресията на болестта .

Авторите се надяват, че бъдещите изследвания ще осветят точно как тези бактериални популации влияят върху развитието и прогресията на МС, и отбелязват, че поне един от бактериалните видове, открити при пациенти с МС, произвежда молекули, които имитират протеини, открити в миелина, което предполага, че наличието на тези бактерии може да обърка имунната система да атакува миелина, както и бактериите.

Авторите също така отбелязват, че P. distasonis, бактериалният вид, намиращ се при по-ниски от нормалните нива при пациенти с МС, се смята, че помага на имунната система да се научи да контролира реакцията си към не-застрашаващите чревни микроби. Липсата на тези бактерии може да позволи на имунната система да реагира прекалено на безобидни микроби при хора с МС, което води до разрушително възпаление.

Подобно на много автоимунни заболявания, разпространението на МС се е увеличило значително през последното столетие, което много изследователи приписват на съвременните промени в начина на живот, включително хранене, санитарни условия и излагане на естествени микроби от околната среда.

"Всички тези фактори със сигурност са променили човешкия микроби, може би по начин, който е довел до повече автоимунни заболявания", каза Баранзини. "Изследвания като това предполагат, че може да има начин да се опитаме да модифицираме микрофлората, за да възстановим по-нискорисковия, по-малко възпалителен метаболизъм, който беше характерен за хората преди 100 години".

UC Сан Франциско (UCSF) е водещ университет, посветен на популяризирането на здравето в световен мащаб чрез усъвършенствани биомедицински изследвания, завършено висше образование в областта на науките за живота и професиите в областта на здравеопазването и отлични постижения в грижата за пациентите.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...