Начало / НОВИНИ / / Teriflunomide (Aubagio) – Ново лекарство в Англия от пролетта на 2014 г.

НОВИНИ

Teriflunomide (Aubagio) – Ново лекарство в Англия от пролетта на 2014 г.

 

Ница - Национален институт за здраве и грижи, на 6.12.2013 г. обяви намерението си да препоръча teriflunomide за възрастни с активна пристъпно ремитентна МС. Ница издава насоки за това дали лечението трябва да се финансират от Националната здравна служба в Англия и Уелс.

Teriflunomide (Aubagio) е лицензиран за лечение за хора с пристъпно ремитентна МС. В клинични изпитвания хората, които са били лекумвани с teriflunomide са имали около 1/3 по-малко рецидиви в сравнение с плацебо и показва резултати приблизително близки до бета интерферони и glatiramer ацетат. Най-честите странични ефекти са гадене и диария, изтъняване на косата и повишени нива на чернодробните ензими (което предполага възможен ефект върху черния дроб). Предстои период на обжалване до 20 декември и едва тогава Ница ще издаде окончателни препоръки през януари 2014 г.

Препоръките са обичайно приложими на третия месец от датата на публикуване, така че невролозите в Англия ще могат да предписват teriflunomide от април 2014. Този окончателен проект за насоки отмени решението да не се препоръчва teriflunomide направени в предишно заключение на комисията. Неправителствената организация МS Trust– Англия, изразява мнението, че teriflunomide ще бъде важно допълнение към обхвата на наличните болест-модифициращи терапии за MS.

Това е супер новина - teriflunomide се приема като таблетка, както е вече признатата Gilenya, и действа по различен начин към заболяването спрямо модифициращите терапии, така че ще разшири диапазона от лечения на хора с пристъпно ремитентна МС.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...