Начало / НОВИНИ / / Софиямед“ разкрива кабинет за лечение на множествена склероза

НОВИНИ

Софиямед“ разкрива кабинет за лечение на множествена склероза

В началото на декември УМБАЛ „Софиямед“ открива специализиран кабинет за диагностика и лечение на Множествена склероза /МС/. Той ще се намира в ДКЦ „Софиямед“ и е един от малкото  по рода си за България, съобщиха от лечебното заведение.

Множествената склероза е заболяване, което ще бъде обект на дейността на новия кабинет в ДКЦ „Софиямед“, допълва д-р Стоянова. Тя коментира, че за разлика от паркинсона, множествената склероза засяга пациенти в млада възраст – най често хора между 20 и 40 г.

„Заболяването се развива с различни симптоми като нарушение на зрението, равновесието и координацията, умора, проблеми в уринирането и др.  Симптомите при МС обикновено се появяват и изчезват по непредсказуем начин /най-често на пристъпи/, като при един болен от МС не се появяват всички възможни симптоми. Поставянето на диагнозата е трудно, тъй като изявите на заболяването са сходни с тези на други болести на централната нервна система(ЦНС), често са  неспецифични и се проявяват само за кратки периоди“, уточнява специалистът.

 „Проследяването на болните с МС е важно от една страна за самите пациенти, които получават компетентна помощ, така, че тези с хронични заболявания да имат по-високо качество на живот. От друга страна правилното лечение би могло да доведе до икономически ползи за пациента и държавата, запазвайки ги по-дълго време самостоятелни и активни. Ние предлагаме на пациентите си именно такава възможност, за контрол на състоянието и лечението на МС. В  специализирания кабинет в ДКЦ „Софиямед“ ще провеждаме ранна диагностика на тези заболявания чрез инструментални изследвания като електромиография, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др. , които извършваме чрез последно поколение апаратура“, коментира д-р Росен Икономов, завеждащ отделението по неврология в УМБАЛ „Софиямед“.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...