Начало / НОВИНИ / / СЗО препоръчва забрана на електронните цигари

НОВИНИ

СЗО препоръчва забрана на електронните цигари

Необходима е строга регулация за електронните цигари, за да бъде намалено до минимум съдържанието и емисиите на вредни вещества, а вариантите с аромат на плодове, бонбони и алкохолни напитки трябва да бъдат забранени. Това е една от основните препоръки, които намират място в доклад на СЗО, разпространен вчера на сайта на организацията. Електронните цигари увеличават експозицията на никотин и други токсични вещества върху непушачите и случайните минувачи, се посочва още в доклада.

„Съществуващите до момента доказателства показват, че аерозолът от е-цигарите не е просто „водна пара”, както се твърди често при предлагането на тези продукти на пазара”, правят заключение експертите на СЗО и се обявяват за премахването на автоматите за продажба на електронни цигари.

Сред препоръчваните от световната организация регулаторни мерки фигурира още  забраната производителите на е-цигари да имат здравни претенции, като например, че е-цигарите помагат на хората да се откажат от пушенето. Експертите са категорични, че убедителни научни доказателства в подкрепа на това твърдение няма. От СЗО засега се придържат към класическата препоръка за пушачи, които искат да се откажат от цигарите – съветът към тях е да използват комбинация от вече одобрени терапии за справяне с вредния навик. „Докато има претенции, че е-цигари са по-малко токсични от конвенционалните, използването им ще представлява заплаха за подрастващите, за бременните жени и децата, които те ще родят”, категорични са медиците.

Нарастването на количеството електронни цигари, които използват захранвани от батерии касети за производство на никотинови пари за вдишване, е рязко през последните две години, а според анализаторите на пазара продажбите на такива стоки през 2103 г. в света са надхвърлили 3 милиарда щатски долара. Прогнозите сочат, че през 2020 г. продажбите в САЩ на електронни цигари ще изпреварят конвенционалните.

Младите хора все по-често експериментират с електронни цигари, затова употребата им в тази възрастова група се е удвоила между 2008 г. и 2012 г., твърдят изследователи на потреблението на тютюн и тютюневи изделия. От 2003 г., когато в Хонг Конг е била произведена първата е-цигара и последвалото бързо разрастване на това производство след 2005 г., броят на регистрираните марки е нараснал неимоверно, както и тяхното многообразие  – днес в света са регистрирани 466 търговски наименования на е-цигари, които се произвеждат в 8000 различни аромата.

„Е-цигарите са съвсем нови и липсват дългосрочни научни доказателства в подкрепа на тяхната безопасност”, алармират лекари и изразяват опасение, че те могат да се превърнат във врата към зависимостта от никотина и истинския тютюн. Силни резерви към електронните цигари освен пулмолозите напоследък изразяват и кардиолози. Според Американската  кардиологична асоциация електронните цигари също подлежат на строга регулация, каквото се прилага в законодателството за тютюневите изделия. Рекламата при тях също трябва да бъде ограничавана и строго контролирана, а употребата им не следва да бъде насърчавана по никакъв начин, изразяват мнение от асоциацията.

Докладът на СЗО, публикуван в началото на седмицата, ще бъде обсъден от държавите-членки на организацията по време на 6-тата световна среща на върха за контрол на тютюна, която ще се проведе през октомври в Москва. В рамките на форума ще бъде обсъждана още темата за концентрацията на пазара на тютюневи изделия, която съсредоточава 3 млрд. щатски долара в ръцете на транснационалните тютюневи компании.

Преди близо десетилетие СЗО стартира здравна публична кампания срещу тютюнопушенето, което доведе до приемането през 2005 г. на Рамковата конвенция за контрол на тютюна. От  влизането й в сила до днес тя е ратифицирана от 179 държави, но САЩ  и до днес не са се присъединили.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...