Начало / НОВИНИ / / Резултати от първо клинично проучване във Великобритания за влиянието на канабиса върху МС

НОВИНИ

Резултати от първо клинично проучване във Великобритания за влиянието на канабиса върху МС

 Първото голямо клинично проучване дали основната активна съставка на канабиса (тетрахидроканабинол или THC) е ефективна при забавянето на хода на прогресивна множествена склероза (MS), показва, че няма доказателства, които да предполагат това. То е проведено от изследователи от Plymouth University, Великобритания и е финансирано от Медицинския съвет за научни изследвания (MRC) и управляван от Националния институт за изследване на здравето. Наблюдавани са близо 500 души с МС от 27 центрове в Обединеното кралство. Хората с прогресираща МС са били рандомизирани да получават или ТНС капсули или идентични капсули плацебо в продължение на 3 години. Като цяло изследването не е открило доказателства в подкрепа на действие на THC върху прогресията MS по един от най-важните резултати. Една от другите констатации на проучването е, че трудно е било да се намери терапевтичен ефект, когато целта на лечението е да бъде забавена прогресията на болестта.

Професор Джон Zajicek, PlymouthUniversity, е пояснил, че е поставил  това проучване в контекста на текущите лечения на хора с MS,насочени към имунната система в ранните стадии на заболяването или към облекчаване на специфични симптоми като мускулни спазми, умора или проблеми с пикочния мехур. Прогресията на MS се смята, че се дължи на смъртта на нервните клетки и изследователи от цял ​​свят търсят лечение, което може да бъде "невропротективно". Лабораторни експерименти показват, че някои производни на канабиса може да имат невропротективено действие.

Засега не са открити категорични доказателства, които да предполагат, че THC има дългосрочно въздействие при забавянето на прогресираща МС. Проучването е публикувано в The Lancet Neurology.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...