Американска биотехнологична компания получи разрешение за изследване на активността на централната нервна система на пациенти, които са били признати за клинически мъртви в резултат на черепно-мозъчна травма, съобщи Sciencealert, предава ТАСС.

Компанията Bioquark Inc получи разрешение от Националния институт по здравеопазване в САЩ и Индия за начало на клиничните изпитания. Когато всичко е готово, ще започне търсене на 20 пациенти за т.нар. проект ReAnima - програма за възвръщане на хора, които са в кома и чийто живот е поддържан само от апарати.

Ако учените успеят да реанимират участието на гръбначния мозък, има вероятност да могат да активират и такива жизнено важни функции в организма като дишане и сърцебиене.

Учените приемат комбинацията на методи на лечение - инжекции в мозъка със стволови клетки и пептиди - къси белтъчини, които носят биологическа информация в организма от една клетка до друга. За излизане на пациентите от кома, освен това, ще бъдат приемани транскринална лазерна терапия, пробвана преди при лечение на инсулт, мигрена, а така също и на Паркинсон.

Нейната същност е в това да даде импулс за естествени процеси за възстановяване на организма.

Четвъртият метод е нервна стимулация, също и неинванзивен способ на лечение, включващ в себе си доставка на електрически импулси към нервите. По мнението на учените, реанимацията на тъканта между черепа и повърхността на мозъка е най-оптимистичния сценарий.

В течение на няколко месеца екипът от изследователи ще следят пулса, нивото на насищане на кръвта с кислород, кръвното налягане и дишането на пациентите. Учените се надяват да видят резултати от своята работа за 2-3 месеца.

"За да осъществим такава сложна инициатива, ние обединяваме биологически инструменти на регенативната медицина с други съществени медицински методи, които, по правило, се използват за стимулиране на централната нервна система при пациенти с тежко разстройство на съзнанието", заяв генералният директор на компанията Bioquark Ира Пастор.

По убеждение на лекарите, стволовите клетки са способни да изтриват стара информация да вдъхват нов живот, аналогичен на този, както това произтича в света на животните, способни към регенарация на крайниците на саламандрите.

По думите на Пастор, много пациенти, чийто живот се поддържа с апаратура, съхраняват определени жизнено важни функции, като разграждане на хранителните вещества, зарастване на рани, някои от тях могат дори да се борят с инфекции и да раждат.

"Ако можем да изясним как да заставим мозъка отново да работи, има надежда, че хората ще се върнат към живота. Но не прибързваме, това е само първата стъпка, ние сме в началото на пътя", заяви Пастор.

Чрез изследването, учените могат да получат уникална информация за състоянието на човешкия мозък, което може да помогне в бъдещето в терапевтичното лечение на тежко разстройство на съзнанието, дегенеративни заболявания на централната нервна система, в това число и Алцхаймер и Паркинсон.