Начало / НОВИНИ / / Проучват ново лекарство за МС

НОВИНИ

Проучват ново лекарство за МС

През 2020 г. в САЩ се провежда проучване, фаза 3, на Sanofi, оценяващо SAR442168, перорален BTK инхибитор, предназначен за лечение на пристъпи на множествена склероза, партньор на Sanofi, Principia Biopharma.

Това е малък молекулен инхибитор на ензима Bruton тирозин киназа (BTK), който играе ключова роля в активността и оцеляването на имунните B-клетки. Тези клетки се смята, че стимулират възпаление в централната нервна система (ЦНС; мозъка и гръбначния мозък) на хората с МС.

 

Като блокира ензима BTK, SAR442168 се очаква да понижи възпалението както в ЦНС, поради способността му да преминава кръвно - мозъчната бариера, и по цялото тяло. Трябва да се отбележи, кръвно - мозъчната бариера е високо селективна мембрана, която разделя мозъка от циркулиращите кръв и вредни молекули, може да носи, като вируси или бактерии.

 

Фаза 3 проучване, наречено GEMINI 1 (NCT04410978), ще оцени безопасността и ефикасността на SAR442168 с пристъпно-следствени форми на МС. Основната му цел е намаляването на броя на рецидивите на МС - измерен чрез годишната честота на рецидив при пациенти. Допълнителни цели са ефектите от лечението на прогресията на уврежданията, ЯМР лезии, когнитивното изпълнение и качеството на живот сред пациентите с МС.

GEMINI 1 е част от по-голяма клинична програма фаза 3, стартирана от Sanofi за оценка на терапевтичния потенциал на SAR442168 при МС. Други са неговото двойно проучване, GEMINI 2 (NCT0441091) и HERCULES (NCT04411641), за оценка на безопасността и ефикасността на SAR442168, срещу плацебо, при забавяне на прогресията на инвалидността при до 1 290 пациенти с неактивна (неактивна) вторична прогресираща МС. Допустимите пациенти се набират за всички три проучвания в САЩ.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...